IVF-POF-pajzsmirigy gyulladás

Tisztelt Doktor úr! Augusztusban IVF-hez a 6. napon 27-es FSH-t mértek. Az orvosom szerint teljesen kimerültek a petefészkeim. Októberben cryo embriotranszfert hajtottak végre, úgy, hogy leállították a petefészkeimet. Az embrió megfogant, de néhány hetesen elvetéltem. Ezt követően a ciklusaim kitolódtak 42-50 naposra. (A terhesség előtt 21-23 naposak, a szülés után 25-26 naposak) . Decemberi eredmények: TSH: 0, 04 uUI/ml, We: 40 mm/h, hCRP: 1, 88 mg/dL, free T3: 5, 93, (1, 5-4) Free T4: 2, 09 (0, 8-1, 9) , anti TPO: 0, 8. Diagnózis: pajzsmirigy gyulladás. Kaptam rá gyógyszert. Januárban a ciklus 2. napi vérvételén az FSH: 15, 9 mU/ml, LH: 4, 86 mU/ml, prolactin: 134 mU/l, oestradiol: 281 pmol/L. Februári eredmények: We: 18 mm/h, hCRP: 0, 68 mg/dL, TSH: 3, 25 uUI/ml, anti TPO: 1, 3 IU/mL, anti TG: 75, 7 IU/ml, Free T3: 6, 43 pmol/L (3, 5-6, 5) , Free T4: 9, 42 pmol/l (11, 5-22, 7) , DHEA-s: 1, 4 ug/ml (0, 9-3, 6) , anti - müllerian hormon: 0, 1 ng/ml (0, 2-14, 6) . Az endokrinológus szerint meggyógyultam, a gyógyszert nem kell szedni (a háziorvosom szerint kell) . A TSH határértéken belül van, de több helyen azt olvastam, hogy IVF eljáráshoz 2 alatt kell lenni. Ez így van? Az is aggaszt, hogy a T4 most alacsonyabb, mint az alsó határ. Mit tehetek annak érdekében, hogy a következő IVF-nél minél nagyobb eséllyel indulhassak? Gyógyszeres segítség lehetséges? Ön szerint az AMH mennyire ad megbízható eredményt? Mit jelent az, hogy 0, 1-es az AMH-m? Tudom, hogy ez igazán rossz eredmény, de konkrétan mit jelent? Hogy egyáltalán nincs petesejtem, vagy stimulációval sikerrel járhatok? Az AMH-n, illetve a peteérés serkentésen segíthetek valamilyen módon? A hosszú ciklusok oka mi lehet? A kimerülő petefészek miatt van, a klimax jele, vagy a cryo embriotranszferhez leállított petefészek utóhatása lenne? A pajzsmirigygyulladás okozhat magas FSH-t és alacsony AMH-t? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Dr. Vereczkey Attila válasza IVF témában

Tisztelt Hölgyem, kedves Kérdező!

A kérdését két részre bontanám, az egyik a pajzsmirigyprobléma, leletei szerint a TSH magas, ha jól értelmezem, 2 feletti, ami nem jó eredmény, ez vezethet önmagában is a termékenyítőképesség csökkenéséhez. A másik a nőgyógyászati hormon eltérések, magas FSH és alacsony AMH; ezek valóban a petefészek korai kimerülésére utaló jelek. Ha az ismert petefészek stimulációs eljárásokkal nem lehet tüszőérést kiváltani, illetve petesejtet nyerni, akkor egyetlen megoldásként csak a petesejt adományozás jöhet szóba.

Minden jót kívánok Önnek!

üdvözlettel,

dr. Vereczkey Attila

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2013. február 17., 21:49; Megválaszolva: 2013. február 22., 12:05
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Hormonok kiértékelése
Tisztelt Doktor Úr! 2022. június 30-án vérvételen voltam magánlaborban. Mellékelten elküldöm, szeretném ha „röviden” kiértékelné nekem. Az...
Meddig tekinthető normálisnak a...
Tisztelt Doktor Úr! Több évnyi fogamzásgátló szedése után 2021. szeptemberében hagytam abba az alkalmazását. Rá követő 2 hónapra ugyanakkor...
Vérzészavar
Tisztelt Doktor úr! A hírek szerint ön elég nagy tudású, így bátorkodom kérdésemet feltenni ön felé. Legyen kedves és mondjon valamit a...
Másodlagos szakvélemény
Tisztelt Doktornő! Idén cytológiai eredményem P3-as lett, plusz HPV vírus. HPV típizálása során 52,31,51 értékeket adta ki. 3 hónap elteltével...
Menstruáció időtartama
Tisztelt Dr Úr! Lányomnak 3 honapja jött meg az első menstruációja, de csak barnás folyása volt, alig tartott néhány napig, igazi vérzés nem volt....