IVF-POF-pajzsmirigy gyulladás

Tisztelt Doktor úr! Augusztusban IVF-hez a 6. napon 27-es FSH-t mértek. Az orvosom szerint teljesen kimerültek a petefészkeim. Októberben cryo embriotranszfert hajtottak végre, úgy, hogy leállították a petefészkeimet. Az embrió megfogant, de néhány hetesen elvetéltem. Ezt követően a ciklusaim kitolódtak 42-50 naposra. (A terhesség előtt 21-23 naposak, a szülés után 25-26 naposak) . Decemberi eredmények: TSH: 0, 04 uUI/ml, We: 40 mm/h, hCRP: 1, 88 mg/dL, free T3: 5, 93, (1, 5-4) Free T4: 2, 09 (0, 8-1, 9) , anti TPO: 0, 8. Diagnózis: pajzsmirigy gyulladás. Kaptam rá gyógyszert. Januárban a ciklus 2. napi vérvételén az FSH: 15, 9 mU/ml, LH: 4, 86 mU/ml, prolactin: 134 mU/l, oestradiol: 281 pmol/L. Februári eredmények: We: 18 mm/h, hCRP: 0, 68 mg/dL, TSH: 3, 25 uUI/ml, anti TPO: 1, 3 IU/mL, anti TG: 75, 7 IU/ml, Free T3: 6, 43 pmol/L (3, 5-6, 5) , Free T4: 9, 42 pmol/l (11, 5-22, 7) , DHEA-s: 1, 4 ug/ml (0, 9-3, 6) , anti - müllerian hormon: 0, 1 ng/ml (0, 2-14, 6) . Az endokrinológus szerint meggyógyultam, a gyógyszert nem kell szedni (a háziorvosom szerint kell) . A TSH határértéken belül van, de több helyen azt olvastam, hogy IVF eljáráshoz 2 alatt kell lenni. Ez így van? Az is aggaszt, hogy a T4 most alacsonyabb, mint az alsó határ. Mit tehetek annak érdekében, hogy a következő IVF-nél minél nagyobb eséllyel indulhassak? Gyógyszeres segítség lehetséges? Ön szerint az AMH mennyire ad megbízható eredményt? Mit jelent az, hogy 0, 1-es az AMH-m? Tudom, hogy ez igazán rossz eredmény, de konkrétan mit jelent? Hogy egyáltalán nincs petesejtem, vagy stimulációval sikerrel járhatok? Az AMH-n, illetve a peteérés serkentésen segíthetek valamilyen módon? A hosszú ciklusok oka mi lehet? A kimerülő petefészek miatt van, a klimax jele, vagy a cryo embriotranszferhez leállított petefészek utóhatása lenne? A pajzsmirigygyulladás okozhat magas FSH-t és alacsony AMH-t? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Dr. Vereczkey Attila válasza IVF témában

Tisztelt Hölgyem, kedves Kérdező!

A kérdését két részre bontanám, az egyik a pajzsmirigyprobléma, leletei szerint a TSH magas, ha jól értelmezem, 2 feletti, ami nem jó eredmény, ez vezethet önmagában is a termékenyítőképesség csökkenéséhez. A másik a nőgyógyászati hormon eltérések, magas FSH és alacsony AMH; ezek valóban a petefészek korai kimerülésére utaló jelek. Ha az ismert petefészek stimulációs eljárásokkal nem lehet tüszőérést kiváltani, illetve petesejtet nyerni, akkor egyetlen megoldásként csak a petesejt adományozás jöhet szóba.

Minden jót kívánok Önnek!

üdvözlettel,

dr. Vereczkey Attila

Kérdés: 2013. február 17., 21:49; Megválaszolva: 2013. február 22., 12:05
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Hormonok kiértékelése
Meddig tekinthető normálisnak a...
Vérzészavar
Másodlagos szakvélemény
Menstruáció időtartama