habituális vetélés

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 41 éves habituális vetélő vagyok. Előző házasságomból született egy egészséges leánygyermekem, Ő most 10 éves. Jelenlegi férjemmel másfél éve próbálkozunk gyermekáldással, 3 terhességem volt, az első a 6. a második a 8. a harmadik a 9. héten szakadt meg. Férjemnek nincs még gyermeke, Ő 32 éves. Az első vetélést követően kiderült pajzsmirigy alulműködésem, melyet azóta gyógyszerrel kezelnek, mindkét terhesség előtt és alatt teljesen jó volt a TSH T3, T4 értékem. Az anti TPO értékem magas volt, de 500-ról 300-ra csökkent, erre az orvosom azt mondta, hogy nem lehet mit tenni. Többi hormonértékem jó, progeszteron is, de biztos ami biztos alapon a terhességek alatt kaptam utrogestánt 3X2-öt. Volt petevezeték-átjárhatósági vizsgálat, az is teljesen rendben. Nincs miómám, cisztám. Ciklusom 12 éves korom óta óramű pontosságú 28 napos, 14. napon ovulációval, amit hőmérővel, teszttel, ultrahanggal többször igazoltak. AMH szintem is jó A második vetélést követően elkezdtük egy magánklinikán a lombik kivizsgálást, kiderült, hogy én MRTFH heterozigóta, férjem MTFRH homozigóta ezért 3X3 mg folsavat szedek (most is, mert tervezünk újabb terhességet) és a terhesség 6. hetétől heparin injekciót szúrtam magamnak, mégsem lett sikeres a terhesség. A 3.vetélést követően elvégezték a magzat kromoszóma vizsgálatát- egészséges volt a magzat. Orvosaim és és mi is tanácstalanok vagyunk már, férjemet és engem is lelkileg nagyon megviseltek a történtek, a legnehezebb, hogy nem tudjuk, merjünk-e újra próbálkozni. Korábban felmerült, hogy olyan meddőségi klinikán próbálkozzunk, ahol beültetés előtt elvégzik az embriók genetikai vizsgálatát - preimplantációs genetikai technikával, de ezt az eljárást most Magyarországon beszüntették. Érdemes-e külföldre mennünk és olyan lombik központot keresnünk, ahol engedélyezett ez az eljárás? Voltunk olyan meddőségi orvosnál, aki szerint az életkorom miatt nekünk spontán teherbeeséssel nem is szabad próbálkozni, csak pgd-s lombikkal. A férjem spermaszáma jó, mozgó spermium 70%, morfológiája 5% kerek sejtek száma 1, 5 M/ml, a leletre azt írták, hogy normozeospermia. Halosperm vizsgálatot is végzetek az is jó volt. Sperma kórokozó-vizsgálat rendben. Kariotipizálást is végeztek, az is rendben. A héten voltunk komplex immunológiai vizsgálaton, a beszúrt linken olvasható vizsgálatokat végezték el, ennek várjuk még az eredményét: http: //www.g1labor.hu/index.php/ujdonsagok/habitualis-vetelesek-immunologiai-okainak-diagnosztikaja Reménykedve várom tanácsukat, hogy akár nekem akár férjemnek milyen vizsgálatokat javasolnak még. Javasolják-e pdg-és lombikot? Én egészségesen élek, rendszeresen mozgok testsúlyom normális, a pajzsmirigyre szedem a gyógyszert és szelént is, e mellett folsavat, femibiont, D vitamint, krómot, inofolicot, Várcukrom vérképem is jó, inzulinrezisztenciám nincs. Férjem dohányzik, napi két dobozzal, ezt tudjuk, hogy nem szerencsés, de nem gondolom, hogy 3 vetélés a dohányzás számlájára írható. Én természetesen nem dohányzom. Már nem tudjuk, kezelőorvosaim se, hogy mit tehetnénk a sikeres terhesség érdekében. Köszönöm, hogy elolvasták hosszú levelemet, várom válaszukat! Tisztelettel: H. Eszter

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tekse István válasza vetélések témában

Kedves Eszter!

Ha jól értettem leveléből, akkor ezek a terhességek természetes úton fogantak. Leírása alapján lényegében semmi nem maradt már ki a vizsgálatokból, amit egy habituális vetélőnél el kell végezni (immunvizsgálat folyamatban) . Tekintettel az Ön korára, sajnos a genetikai problémák nagyobb valószínűséggel fordulnak elő, így ezek is állhattak a vetélés hátterében a korábbi esetekben.

Kérdés még a folyamatban lévő immunológiai eredmény is.

Összességében azt tudom tanácsolni - ha tényleg minden befolyásolható tényező komplexen rendben van -, hogy esetleg petesejt donációs programmal kellene próbálkozni, akár olyan intézetben ahol a PGD-t is elvégzik ezzel együtt (így a genetikai tényező problematikája is ki lenne kerülve) .

Üdvözlettel Dr. Tekse István

www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2015. december 11., 11:20; Megválaszolva: 2015. december 31., 19:15
Kérdések és válaszok: Gyermektervezés
Sorozatos vetélés
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Férjemmel szeretnénk 2. babát. Három vetélésen és egy sikeres terhességen vagyok túl (sorrendben két vetélés...
Túl hosszú luteális fázis
Kedves Doktorúr, Önnek mindig olyan jók a meglátásai, és részletesen válaszol. Nagyon kiváncsi lennék, hogy Ön szerint mi okozhatja azt, hogy a...
Teherbeesés
2015-ben volt terheségem ekor viszont elkötettem magam most ujra szeretnénk babát egészségi álapotom engedi, Mien orvosi beavatkozás szükséges...
Vetélés utáni vizsgálatok
Kedves Doktor úr, 27 éves vagyok, a férjemmel a nyáron vágtunk bele a gyermekvállalásba, nagy örömünkre elsőre jött a baba, de sajnos az...
Pecsételő vérzés