Duphaston 10 mg tabletta szedése

Tisztelt Doktor Úr! Idén február óta szeretnénk babát, és mivel menzesz előtti barnázásom van, elkezdtem kivizsgáltatni magam. A 3. napi (TSH 1, 77 mIU/l, ref: 0, 27-4, 2, FSH 5, 8 IU/l, LH 3, 4 IU/l, prolactin 319, 8 mIU/l ref: 102-496, tesztoszteron: 1, 440 nmol/l ref: 0, 278-1, 730) és 21. napi (TSH: 2, 07 mIU/l, progeszteron 28, 07 nmol/l ref. luteális fázisban: 5, 3-86, ösztradiol 421, 5, ref. lut.fázis: 161-774) hormon és pajzsmirigy értékeim is referencia értéken belül vannak, nincs inzulin rezisztenciám (Homa index 1, 79) , nincs pco-m, ennek ellenére az utolsó két ciklusomban a peteéréskor enyhe vérzést észleltem, majd ezt követően egészen az egyébként rendszeres, 28-30 nap között megérkező menstruációmig változó intenzitású rózsaszín-barnás folyásom volt. Korábbi ciklusaimban is barnáztam a menzeszem előtt 5-7 nappal, de ez az utolsó két ciklusban tovább romlott. Az elmúlt év második felében fogytam 20 kg-ot, de kb. február óta tartom a súlyom (kb. 100-103 kg) . A ciklusom 6. napján voltam az endokrinológusnál, Duphastont (10 mg) írt elő 3 hónapig, a ciklus 1-14. napjáig 1 szemet (7. naptól szedem, eddig 2 darabot vettem be) , 15. naptól 10 napig két szemet. Emellett napi 1 db Premens tablettát kell alkalmaznom. A vérvételek eredménye alapján D vitamin hiányom van, azt is szedek, illetve Inofolicot és szelént. Kérdéseim: 1. A duphaston nem fogja-e teljesen tönkretenni az amúgy is tökéletlen hormonháztartásom (rövid és hosszú távon)? 2. Abbahagyhatom-e még most és át lehet-e váltani természetes progeszteron krémre, vagy az nem hatásos annyira? 3. Ha teherbe esnék, orvosom javaslatára tovább kellene szednem a duphastont, ez mennyire hat károsan a 8. héttől ha esetleg kislány fogan meg? 4. Mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből egy ilyen 3 hónapos kúra és utána helyre tud-e állni valaha a progeszteron termelésem? Köszönöm segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tekse István válasza duphaston témában

Kedves Kérdező!

A válaszaim

1. Nem

2. Abbahagyhatja, arra nehéz válaszolni melyik a leghatásosabb. Én hüvelykúpot javasolnék.

3. Nem lenne káros

4. Progeszteron szintje akkor megfelelő ha van mögötte megfelelő peteérés, egyébként gyorsan kiürül a gyógyszer.

Az inzulin rezisztencia diagnózisa nem a Homa indexen múlik, lehet ezt újra kellene értékeltetni.

Üdvözlettel Dr. Tekse István

www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2015. július 22., 08:54; Megválaszolva: 2015. augusztus 05., 14:33
Kérdések és válaszok: Gyermektervezés
Lehetek terhes?
Meddőségi problémák
Gyermekvállalás
Babavárás lehetséges-e?
Összeférhetettlenség