Epilepszia vagy viselkedési zavar?

Üdvözletem! 8 hónapos ikerbabáim vannak egyik fiú, másik lány.36. hétre születtek császármetszéssel.Kislánynak 8/9-es, kisfiamnak 6/9-ers apgarja volt. 2-3 napja furcsa dolgot vettünk észre a kisfiamon.Olyan tüneteket produkál, hogy megrázkódik, kis nyöszörgő, sikkantó hangot is ad.Úgy tudnám ezt jól leírni, hogy olyan, mint a felnőtt embernél, mikor valami undort vált ki, és kirázza a hideg, miközben fintorog.Ez kb. 1 óra alatt 5x-6x fordul elő.Utána mindent úgy csinál, mint előtte.Gyerekorvoshoz elvittem, ő azt mondta, hogy lehet, hogy csak egy rossz szokás, de lehet, hogy fogzás miatt van, esetleg tikk, felvetette a refluxot, de nem bukik a gyerek, eszik rendesen, játszik, stb.Ez csak hanyattfekve fordul elő, ha pl. hason van, vagy alszik, nem csinálja.Ilyenkor a karjait sem tárja szét, pl. ha játszik a kis kezével, akkor úgy marad.Nagynéném epilepsziás volt (olyan aki elvágódott mindig) .Lehet, hogy kisfiamnak is ez van? Nagyon remélem, hogy nem! Kérem nyugtasson meg.Beutalót kaptunk neurológiára, de csak 3 hét múlva! Válaszát előre is köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bessenyei Mónika válasza Epilepszia témában

Kedves Kérdező!

Anélkül, hogy látnám a babánál tapasztalt jelenséget, nem tudom egyértelműen azt mondani, hogy biztosan nem lehet ez epilepsziás rosszullét. Csecsemőknél gyakoriak a "rossz szokások", azaz olyan furcsa mozgásos jelenségek, melyek epilepsziás rohammal összetéveszthetőek. Az, hogy alvásban nem jelentkezik, és csak bizonyos testhelyzetben észleli, inkább elenne szól, és más irányban pl. reflux irányában kellene vizsgálni. Ez nem biztos, hogy olyan mértékű, hogy visszafolyást eredményez, de marhatja a sav a nyelőcső alsó részét. Ha normálisan fejlődik a baba, az is inkább az epilepszia ellen szól. Hogy előbbre jussanak a neurológusnál is már az első vizsgálat alatt, érdemes felvenni a tapasztalt jelenséget videora (telefonra) , sokat segíthet a vizsgálónak.

Kérdés: 2011. január 17., 22:28; Megválaszolva: 2011. január 31., 12:48
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?