Emelkedett GOT érték -kiegészítés a kérdésemhez

Kedves Válaszadó, Kérdésemben elfelejtettem megírni, hogy 2, 5 éves kisfiam emelkedett (42) GOT értéke mellett a GPT 13 volt, egy hónappal később a 41-re csökkent GOT mellett a GPT 15 volt. Első adatok alapján a hányados több, mint 3, és egy hónap elteltével is majdnem 3, tudom, 1 körül lenne megnyugtató ez az arány. Minden más enzime jó lett (LDH, GGT, CK...) A vizsgálatot lábujjhegyen járása miatt végezték, mert izomsorvadástól tarto (ttam) k, más erre utaló tünete nincs, csak mivel úgyis néztek neki teljes vérképet rossz evése miatt, ezt is kértük. Tévedhetett 2x a labor (gondolom, nem)? Előfordulhat ez bármiféle betegség nélkül? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Anna válasza májenzim témában

Kedves kérdező!

Az izolált GOT emelkedés minimális, legvalószínűbben ártalmatlan jelenség, rengeteg oka lehet. Követésen, ismételt vizsgálaton túl mást nem igényel.

Talán az egyetlen, aminek érdemes utána menni az a lisztérzékenység. Erről biztos hallott már, ez egy eléggé aluldiagnosztizált betegség. Kezdeti és enyhe formájának figyelemfelkeltő jele lehet a magasabb GOT érték, felborult GOT/GPT aránnyal. Tájékozódó szűrővizsgálata egy vérvétel, melyet érdemes megejteni a legközelebbi kontroll alkalmával.

Kérdés: 2011. január 13., 22:40; Megválaszolva: 2011. január 19., 22:43
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek