Ébredés utáni remegés, rázódás kisgyermeknél

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! A fiam csaknem 16 hónapja küzd hányásos panaszokkal, sokan, sokfelé vizsgálták, igazán diagnózis még nem született. Most éppen ismét kivizsgálása folyik, ambuláns jelleggel, egy új helyen, és erősen afelé tartunk, hogy endoszkópia következik, a reflux megerősítése vagy kizárása végett (? ) , bár a savkötőkre sem igazán jól reagál a gyermek. Az utóbbi időben az állapota romlott, elkezdett éjszaka is bukni. Múlt éjjel, pont akkor, amikor a szilveszteri bulik és petárdázások tartottak odakint, a fiam az ágyában elkezdett köhögni (ez mindig megelőzi a hányást, a legtöbbször evés közben vagy közvetlen utána; néha erős érzelem - sírás - vagy futkározás hatására következik be) , és mindent ki is hányt. Amikor besiettem és ki akartam venni az ágyából, erősen reszketett. Vinni akartam lemosdatni, de egyre erősebben reszketett egész testében, végül már szinte rángatózott és ez csak 10-12 perc alatt múlt el. Beszédre reagált, idővel erősebb szorításkor már abbamaradt a rángatózás, tehát lehetett rá hatni. A férjem szerint szimplán nagyon megijedt. Ide kapcsolódik, és ezt most a kivizsgálások során a neurológusnak is jeleztem, hogy ha a fiamat fel kellett kelteni délutáni alvásából és még nem aludta ki magát, sokszor előfordult hasonló szituáció (ennek is már lassan 1 éve) , de enyhébben, azt inkább csak reszketésnek írnám le. Bár tény, olyankor ügyetlenül fogott a kezeivel is, az állapot eltartott mindig 15 percig. A neurológus erre semmit nem mondott, de én most úgy vélem, hasonló jelenség ismétlődött meg, csak sokkal intenzívebben. Kérdésem, elképzelhető-e, hogy van-e bármilyen kapcsolat a hányásos panaszok és az ébresztéseket követő reszketés, rázódás között? Illetve kell-e aggódni önmagában csak a rázódásos jelenségek miatt? Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza köhögés témában

Kedves Kérdező!

A két rázkódás között jelenleg nem gondolom, hogy kapcsolat van. A mostani esemény kapcsán úgy gondolom, hogy valóban megijedt szegény. Ha epilepszia lenne akkor kontaktust ezen idő alatt nem tud a gyermekkel fenntartani illetve a rángatózást nem tudja befolyásolni. Ugyanakkor a sok hányás miatt lehet egy elektrolithiány a kisfia szervezetében így esetleg pl. Sodioral oldatot lehetne itatni a kicsivel 2x1 tasakkal naponta az javíthat az állapotán.

Kérdés: 2011. január 01., 22:20; Megválaszolva: 2011. január 11., 14:07
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek