UBT teszt eredmény

Tisztelt Doktornő/Úr!

Kislányom 2 évesen 9, 5 kiló. A gyermekorvos gasztroenterológiai kivizsgálásra küldte a visszamaradott súlyfejlődése miatt. A gasztroenterológus vérvételt és UBT tesztet írt elő.

Az UBT teszt eredménye 2, 3 lett.

A vérképben emelkedett laktát szint (3 mmol/l) , eozinofil szint (8%) , bazofil szint (0, 4%) szerepel, és alacsonyabb neutrofil szint (26, 4%) .

Érdeklődnék, hogy mit jelentenek ezek az értékek, mert a szakorvoshoz csak több mint 1 hét múlva kell visszamenni és addig is jó lenne tudni, hogy van-e valami probléma.

Köszönettel: Kövesdy Viktória

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza gyermek gasztroenterológia témában

Kedves Kérdező!

Nem könnyű úgy értékelni, hogy a levett laboreredményből pár ki van emelve, így csak hozzávetőlegesen tudok pár dolgot leírni. Az UBT teszt segítségével a Helicobacter pylori nevű baktérium jelenlétét lehet kimutatni, mely a gyomorban előszeretettel fordul elő. Sok esetben felelőssé tehető hasi fájdalmak, gyomor-bélrendszeri problémák kialakulásáért, gyógyszeresen kezelhető. A laktát szint emelkedésének többféle oka lehet, ilyenek pl. az anyagcserebetegségek. Az eosinophil szám emelkedése általában allergiában illetve bélférgességben fordul elő, de értéke attól is függ, hogy mikroszkóp alatt lett e megszámolva vagy pedig gép végezte az értékelést, utóbbi módszer esetében ez az érték nem megbízható. A neutrophil és a basophil számnak éppen ezért, ennek tudata nélkül nem tulajdonítanék jelentőséget. (A neutrophil és a lymphocyta szám együtt változik, ha több a lymphocyta, kevesebb a neutrophyl az általában vírusfertőzésre utal.)

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. június 13., 20:03; Megválaszolva: 2010. június 13., 20:03
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?