• 10 hónapos baba vérképe

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kisfiam 2009.03.12-én született 1800 grammal a 37. terhességi héten. (van egy ikertestvére, ő 2150 grammal született.) Egy hónapos korában piros foltok jelentek megaz arcán, így elvittem az orvoshoz. Az orvos az mondta, hogy tej allergiája van. Ettől kezdve tejmentes tápszert kap. Később is jelentek meg rajta foltok, akkor azt mondta az orvos, hogy athopiás dermatitish-e van. Elküldött allergia vizsgálatra. Itt vettek tőle vért és az alábbi lett az eredménye: nátrium 137, 0 mmol/l kálium 4.5 mmol/l clorid 104.0 mmol/l carbamid 5.4 mmol/l glukóz 4.3 mmol/l össz. bilirubin 2.4 umol/l *GOT/Asat 47 U/l GPT/alat 26 U/l GGT 7 u/l * ALP 1043 u/l amiláz 83 u/l *total protein 60.0 g/l kreatinin 21 umol/l Húgysav 216 umol/l calcium 2.42. mmol/l * phosfor 1.95 mmol/l *CK 486 u/l * Ldh 628 u/l crp ultra 0.00 mg/l vas 13, 3 umol/l LVK 47, 9 umol/l Tvk 61.0 umol.l * iga 0.2 g/l * igg 2.1 g/l * igm 0.3 g/l ferritin 23 ug/l *WBC 13.44 /l *neut 21.2 % * lymph 65.3% mono 5.6 % *eo 7.4 % baso 0.5 % rbc 4.28 t/l *hgb 108 g/l hct 0.332 e *mcv 77.6 fl *mch 25.2 pg mchc 325 g/l plt 294 g/l iget 22.1 u/ml Ezt a vérképet visszavittem az orvosnak, aki annyit mondott rá, hogy ez nem valami jó. Nagyon magas a Lymph érétéke. Megkérdezte, hogy mozog-e rendesen. De a mozgásával semmi baj nincs. Előírt egy pajzsmirigy működésre vonatkozó vérvételt is. Azt mondta még, hogy nagyon gyenge az immun rendszere. Pedig még szerencsére egyszer sem volt beteg. Az orvos írt ki D vitamint, hogy azt adjam neki. A kérdésem az lenne, hogy tényleg nagyon rossz ez az eredmény, és hogy komoly betegségre utalhat-e. Köszönöm válaszukat.

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép témában

        Kedves Kérdező!

        A kisfia vérvételéből kiderül, hogy van egy enyhe vérszegénysége. Az immunrendszer aktivitása valóban alatta marad az élettani normál értékekének, de nem annyira kifejezett ez az alacsony szint. A fehérvérsejtszáma magasabb, ami jelzi, hogy gyulladás zajlik a szervezetében, mivel a lymphocyta értéke a magasabb ez jelzi azt, hogy kisfiának feltehetőleg van egy enyhe vírusfertőzése. A májfunkcióban enyhe emelkedést látok, ez lehet a vírusfertőzés következménye, illetve az úgynevezett CK enzim eltérése a kiemelkedő, melynek szintje főleg az izomrendszer működésével hozható összefüggésbe gyerekeknél: magasabb volta lehet pl. egy izomba adott injekció következménye, egy aktívabb futásé, de lehet egy izomgyulladásé is, alacsonyabb szintje lehet pl. pajzsmirigybetegség következménye, amikor az alacsonyabban működő pajzsmirigy miatt a gyermek aktivitása csökken, így ennek az enzimnek a felszabadulása is csökken.
        Az eredmények tükrében ennyit tudok Önnek most leírni.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-04 15:27:21; Megválaszolva: 2010. február 04., 15:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: