Nocutil használata

Tisztelt Doktornő! Gyermekem éjszakai ágybavizelésével kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Kislányom 11 és fél éves. Kisebb, nagyobb szünetekkel, de kb. óvodás kora óta küzdött ezzel a problémával. A családban apukának is, illetve több közelebbi rokonnál is fennálló gyermekkori probléma volt az éjszakai bevizelés. 2019. augusztában történt teljes kivizsgálás (hasi, hólyag ultrahang, vizeletvizsgálat) , mely után a gyermeknephrológián a következő diagnózist kaptuk: vizelet incontinentia, antidiureticus hormon terelési zavar syndroma. A problémára Nocutil orrspray-t kaptunk először 1-1 fújás minden este, majd ezt a mennyiséget csökkentettük minden este 1 fújásra. Ezzel a kezeléssel a kislány minden reggel száraz marad. Azóta a doktornőnél 2x voltunk kontrollon, illetve telefonon szoktunk konzultálni. Sajnos tavaly télen beszéltünk utoljára, mivel a covid miatt a doktornő nem, vagy alig rendelt (idősebb korú) és nem sikerült elérnem telefonon. Most így maradtunk a kislánnyal. Próbálom neki csökkenteni az adagot, csak minden másnap kap 1 fújást, illetve próbáltuk abbahagyni fokozatosan. Sajnos azonban többszöri kihagyás után ismét vizesen ébred a gyermek. Így nem tudjuk elhagyni a Nocutil alkalmazását. Marad a minden másnap 1 fújás. Azt szeretném kérdezni, hogy mivel már lassan 2 éve használjuk, nincs-e esetleg a gyermekre valamilyen negatív hatása, mellékhatása a Nocutilnak? Milyen hosszútávon lehet alkalmazni ezt a mesterséges hormont? Kislányom szépen fejlődik, látom, hogy beindultak a hormonjai, kezd nőiesedni. Esetleg a későbbiekben a menstruáció megjövetelét nem befolyásolja? Sajnos itt Győr- Moson-Sopron megyében szinte nincs gyermeknephrológus, így nem egyszerű a helyzet és nem tudom, hogy a kezelőorvosunk mikor fog legközelebb rendelni. Elnézve a járványügyi helyzetet nem mostanában. Próbáljuk továbbra is a fokozatos elhagyását a spraynek? (Eddig mindig sikertelen volt) . Nagyon aggógom, nehogy ártson neki, bár az nagy segítség, hogy önbizalmat kap, amiért nem kell félnie az éjszakai balesetektől. (Elnézést, ha kicsit össze-vissza írtam, remélem azért érthető volt a probléma lényege.) Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Vas Felícia Emese válasza ADH, éjszakai bevizelés, desmopresszin témában

Kedves Édesanya!

A desmopresszin-ről számos kutatás igazolta, hogy hosszú távon is alkalmazható, gyermekek esetében ritkán alakulnak ki mellékhatások. Ezek közül kiemelendő a hányinger, székrekedés, szájszárazság és a maradék vizelet retentiója ("visszamaradása"). Még ritkábban előfordulnak hangulatváltozások. Meg kell említeni azt is, hogy ezek a mellékhatások a kezelés abbahagyásával megszűnnek. A nemi érésre vonatkozóan nem írtak le ezidáig kóros hatásokat. Azt gondolom, hogy ez alatt a két év alatt amióta alkalmazzák az orrspray-t, ezek a mellékhatások kijöttek volna. Nagyon fontos azonban, hogy meghatározott időközönként (kezelőorvossal konzultálva esetleg házi gyermekorvosával egyeztetve) rendszeresen történjenek laboratóriumi kontrollvizsgálatok. (Főleg a máj és vesefunkcióm, ionok, stb.) Mindenképpen megfontolandó eme terápia alkalmazási módjának átgondolása (esetleg cseréje szájon át szedhető tablettára). Tekintettel arra, hogy régóta próbálják elhagyni a gyógyszert, valamint "önbizalmat kap" a gyermek ettől mindenképpen szóba jön gyermekpszichológus segítségének igénybevétele is. A kiskamaszkor miatt különösképpen előnyös lehet.

Jó egészséget kívánok!

Kérdés: 2021. március 23., 18:14; Megválaszolva: 2021. május 03., 08:02
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Miért rázza a fejét alvás előtt?
Tisztelt Dr úr/nő! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy a gyermekem minden alvás előtt rázza a fejét. Most 2és fél éves, és születése óta...
Gyerekkori szèklet visszatartàs
Tisztelt Doktor ùr! Kislányom 2.5 èves fèlig szobatiszta pisilni már szò nèlkūl megy a wc-re. Szèklet az a pelenkába törtènik mindìg szòl ,hogy...
Nurofen szirup fogzásra
További vizsgálatok?
Rövid,visszatérő fejfájás 2.