• Rendben van a baba szociális fejlődése

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Kedves Doktornő/Doktor Úr! Első gyermekes és kicsit aggódós anyaként a babám szociális fejlődéséről,interakcióiról kérdeznék.Június 8-án lesz 4 hónapos.Első mosolyát 6 hetesen kaptuk,első kacagást 10-11 hetesen.Viszont sem akkoriban sem a mai napig nem jellemző,hogy mindig mosollyal válaszolna ha mosolygunk rá.Sokszor mosolyog ránk és vissza is mosolyog.De vannak napok amikor nehezebb erre rávenni,a tükörkepe még nem érdekli.Sokszor az idegenekre,vagy az apukájára, akit ritkán lát nem is mosolyog vissza,előfordul hogy nekem is csak akkor viszonozza,ha kedvesen beszélek hozzá.De másrészről volt már olyan hogy kacagva,visítva nevetett valamin,ami közben folyton mosolygott.A “baba-beszéde/kommunikációja” is elég furcsa idősíkokban mozog.Már 1,5-2 hónaposan is “óbégatott”,de ez inkább panaszkodás volt szerintem.Ezt aztán teljesen elhagyta.Aztán később megint rákezdett napokig valamire és megint elhagyta.3 hónaposan pár napig rengetegett beszélgetett (abuu, aguu, heö, eö-ilyeneket mondott) velem is,a pelenkázón,és magában is.De aztán ez nagyon megritkult.Mostanában megint csak napi 1-2x hallatja a hangját.Inkább csak torokhangon nyöszörög,de azt sokszor egész nap.Illetve elkezdett visítani..van hogy csak azzal kommunikál,azt próbálgatja.Ez rendben van?Nem kellene próbálgatnia magát folyamatosan?Egyébként már megfogja a játékokat,de ezen kivül nem érdeklik annyira őt.Nem nézegeti,nem beszél hozzájuk,a játszószőnyeg sem igazán köti le.A napokban viszont árfordult,ezt azota is tudja,igaz mindig csak balra.De nem azért csinálja,mert érdekli ott valami és meg akarja nézni,én úgy látom ösztönösen mozog és fordul.Nem baj hogy nem kötik le a játékok,nem örül nekik,ilyesmi?Alvása egyébként rendben van.Az éjszakát átalussza,és napközben is alszik általában 3x.Hol hosszabb,hol rövidebb időket.Mennyire van ez így rendben?

        Dr. Balogh Andrea válasza a Szociàlis fejlődès témában

        Tisztelt Kèrdező! Pròbàljon örülni, megèlni gyermekèvel minden szèp pillanatot, ne ùgy tekinteni rà, hogy mit kellene csinàlnia. Ahogy leìrja gyermeke mindent csinàl màr amit kell, csak nem mindig. Senkitől sem vàrhatò el, hogy mindig mosolyogjon, mi sem vagyunk erre kèpesek. Egy közel 4 hònapos baba pedig mèg alapvetően fizikai szüksègleteit elègìti ki, a vilàg külső dolgai mèg csak pillanatokra ragadjàk meg a figyelmèt. Pròbàljon meg örülni az együtt töltött időnek. Termèszetesen ha valami aggasztja mutassa meg vèdőnőjüknek, orvosuknak a babàt. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. május 27., 11:57; Megválaszolva: 2019. május 31., 10:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: