• Betadine, újszülött, köldökcsonk àpolàs, hatàsok

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr/ Doktornő! Újszülött fiamat a kórhàzból haza hozatala utàn megvizsgàlta a gyerekorvos, aki azt mondta, hogy a köldökcsonkjàt Betadine-nal kezeljük Octenisept helyett, mert kicsit gyulladt. Első babàs szűlőkkènt nem volt mèg dolgunk Betadine-nal, így úgy gondoltuk, hogy jó, ha minden pelenkàzàsnàl cseppentünk a köldökcsonkhoz egy cseppet (tömènyen, nem oldottuk fel vízben). A köldökcsonk ez utàn kb 1 hèt múlva esett le, utànna mèg pàr napig csepegtettük. Fiam most màr majdnem 5 hónapos, mosolygós (kivève a fogzàsi nyűgössèget), jàtèkos, súlygyarapodàsa egyenletes (most az 5. hónapban kevesebb a gyarapodàs, mint eddig), születèse óta eddig kb 10 centit nőtt. A napokban olvastam egy gyerekorvos íràsàt arról, hogy ne Betadin-ozzuk a köldökcsonkot, mert pajzsmirigy alulműködèst okozhat. A kèrdèsem, hogy van e ennek a kezdeti Betadine-ozàsnak jelentősège most így 4,5 hónappal kèsőbb? Lehet e pajzsmirigy alulműködèse azóta is, vagy az helyre àllt volna magàtól is ennyi idő alatt? Ha gond lenne, annak mik lennènek tünetei, èszrevennènk-e egyàltalàn? Nem szívesen vetetnèk vèrt a babàtól pajzsmirigy hormonok vizsgàlata vègett, ha az egyèbkènt nem indokolt. Pajzsmirigy ultrahangra elvigyük esetleg, vagy az nem mutatnà meg, ha gond lenne? Köszönöm a segítsèget!

        Dr. Balogh Andrea válasza a Betadin témában

        Tisztelt Kérdező! A Betadin ilyen kis felületen történő alkalmazása nem okoz pajzsmirigy működési zavart. Pajzsmirigy alulműködésnek az esélye nő meg hosszabb időn keresztül tartó, nagy, kiterjedt bőrfelületen történő kezelés esetén. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Kérdés: 2019. február 28., 09:03; Megválaszolva: 2019. március 12., 20:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 34. hétre született összetett szívfejlődési rendellenességgel, korához és méretéhez képest kis súllyal. Születésekor magas laktát értéket diagnosztizáltak. Mozgáselmaradás miatt MR vizsgálat történt 8...