Ha nem vakbélgyulladás, akkor mi?!

Tisztelt Doktornő/úr! 14 éves lányom két hete jobb alhasi szúró fájdalommal, erős émelygéssel, hányással került kórházba. Az UH és a vérkép rendben volt, de vakbélgyulladásra gyanakodtak. Pár nap múlva jobban, sőt jól lett, az új, romló vérkép (CRP168, fehérvérsejt13.40) viszont tovább erősítette a vakbélgyanút, bár az UH még negatív volt. Mikor teljesen tünetmentes lett, meglepetésünkre az ismételt UH az ileocoecalis regioban ödémás falú bélszakaszt mutatott, helyenként 1, 5cm-es nyirokcsomókkal, bár a vérkép sokat javult. Hazaengedték, de azóta kétszer voltunk kontroll UH-n, mindkét esetben látták még a gyulladt bélszakaszt, annyi kiegészítéssel, hogy "a gyulladás tünetei mérséklődtek". A sebész, aki kiváló szakember azt mondta, hogy nem igényel műtétet, legyünk nyugodtak, ez egy lezajlóban lévő mesenterialis lymphadenitis. A gyulladás még eltarthat egy darabig, de semmi gond, mert nincs tünet és jó a vérkép. Szeretném megtudni az önök álláspontját is, hogy szükséges lehet-e további vizsgálat, ha igen, akkor miféle? Kicsit félelmetes, hogy ott a gyulladás és nem kell kontrollálni. Az orvosban nagyon megbízok, inkább amiatt írok, hogy talán más gyakorlatot folytatnak más városban, mint nálunk, vidéken, egy nem túl jó hírű kórházban. Talán lehet olyan eljárás, amit nem tehet meg itt egy egyébként remek orvos. Lehet-e gyorsítani a bélszaksz gyógyulását? Előfordulhat-e, hogy valami nagyobb betegség áll a háttérben? Talán kapcsolódik ide, hogy kilégzéses teszten laktóz-intoleranciát állapítottak meg 1 hónapja nála. Előre is köszönöm a választ!

Dr. Balogh Andrea válasza hasi fájdalom témában

Kedves Kérdező!

A bélgyulladás ha nem gyógyulóban van akkor a tünetek fokozódnak igen rohamosan ami bizony műtétet igényel. Igaza van orvosuknak ha a vérkép javul és a gyermek is tünetmentes, akkor egy gyógyuló folyamatról van szó. Pihenjen a gyermek, ne tornázzon pár hetet és egy enyhe diétát tartson, ne egyen zsírosakat lehetőleg.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2014. április 02., 17:56 ;Megválaszolva: 2014. április 04., 15:26
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Bélgyulladás és fruktózszegény...
Tisztelt Doktornő/Úr, 3, 5 éves kisfiam kb 2 éve kivizsgálás alatt áll.Tünetei: durva hasi görcsös fájdalom, szédülés, fejfájás, magas láz...
Mi lehet a baj?
Lassan egy hónapja faj a hasam. Néha állandó de mindennap faj van hogy csak egy kicsit de van hogy mozdulni se tudok a fájdalomtól. Lent szokott fájni...
Miért fáj minden úszáskor a hasam?...
Arról van szó, hogy szinte minden héten egyszer megyek úszni az osztályommal és minden úszáskor egy idő után (rövid idő után) borzasztóan...
colica 12-13 éves korban
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kislányom a nyáron tölti 13. évét. Kb. 4-5 éves kora óta panaszkodik hasfájásra. Kezdetben ezek 1-2 napig tartó...
3-éves gyermekemmel kapcsolatos
tisztelt doktor úr/hölgy! kérdésem a kislányommal kapcsolatos olyan tűnetei vannak hogy normál székletnél nagyon fájlalja a hasát sír székelés...