• Dadogás gyermek korban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő/úr! A kis unokám most 20 hónapos, egy éves kora óta mondogat szavakat már ott tartunk hogy kezd 2-3 szavas mondatokba beszélni, de kb egy hete el kezdett dadogni vagyis ha gyorsan akar ki mondani valamit többszöri neki futásra sikerül csak.Nem tudjuk hogy mit csináljunk vagy hova vigyük, de nagyon meg vagyunk ijedve mert idáig szépen folyamatosan mondta ki a szavakat.Olvastam hogy az ijedség is okozhat ilyen tüneteket, de tudomásom szerint nem ijedt meg semmitől sem l.Köszönöm előre is a választ.

        WEBBeteg szakértő válasza a dadogás témában

        Kedves Aggódó Nagymama! Egyelőre semmi oka nincs az aggodalomra! Az unokája jelenleg a beszédfejlődés azon szakaszában van, amikor igen gyakori a dadogásra hasonlító szótag- avagy szóismétlés, illetve az, amikor a kicsi többször „nekifut” egy-egy szó kimondásának. Valóban, mint azt Ön is írta, ijedtség is okozhat átmeneti dadogást, gyereknél és felnőttnél egyaránt, a kis unokájánál azonban nem tudnak olyanról, ami ijedtséget okozhatott nála. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy a kicsi megrémült valamitől, amit látott vagy hallott, de erről az élményéről még nem tud Önöknek beszámolni, így csak annak „utóhatását” észlelhetik nála. Most csak annyi a teendőjük, hogy türelmesek lesznek és nem figyelmeztetik, korholják a gyereket „dadogása” miatt. Értelemszerűen jelenleg sehova nem kell elvinni a gyereket, hiszen nincs probléma! Nagyon fontos, hogy bármennyire is ijesztőnek tűnik a jelenség, a kicsi ebből lehetőleg ne érzékeljen semmit. Ha ugyanis azt tapasztalja, hogy egy-egy szótagismétlés pánikreakciót vagy haragot vált ki Önökből, valóban megrémül és szorongani kezd, aminek következtében a beszédfejlődés megakadhat, és a gyerek valóban és tartósan dadogni fog! Üdvözlettel, Szigeti Ildikó Gyermekpszichológus Bejelentkezés: 06-20-411-79-04


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2013. október 01., 19:46; Megválaszolva: 2013. október 04., 20:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: