colica 12-13 éves korban

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Kislányom a nyáron tölti 13. évét. Kb. 4-5 éves kora óta panaszkodik hasfájásra. Kezdetben ezek 1-2 napig tartó panaszok voltak. A gyermekorvos nézett vérképet, vizeletet, székletvizsgálatot tejérzékenységre. Az elmúlt 10 hónapban most kb.7-ik alkalommal vannak nagyon erős hasi fájdalmai, amit eddig hányinger, hányás, hasmenés kísért, és általában 1 hétig tartott. A mostani esetet megelőzően május végén volt ilyen hasgörcse (colica) , melyet erős fejfájás is kísért, és 1, 5 hétig tartott. A hasgörcsök helye változó, de többnyire köldök alatt kezdődik. Most csütörtök délután jelentkeztek a görcsök, de a has jobb oldalán. Péntek reggel megvizsgálta a háziorvos, a tünetek nem mutattak gyulladásos jelleget, de vakbél közeli érzékenység lévén, a fájdalom változása esetén az ügyeletes kórházba irányított. A fájdalom erősödése, és görcsösebb jellege miatt szombat délelőtt felkerestük az ügyeletes kórház ambulanciáját, ahol a fizikai és egy alapos hasi ultrahang vizsgálat (a belső szerveken semmi eltérést nem tapasztalt, a Douglasban minimális folyadék meglétét mutatta ki) után colica abdom. diagnózissal hazaküldtek. A mostani hasfájás kísérőtünetei: szédülés, hányinger, ritkán hányás (mellé jó étvágy) , nincs hasmenés. Ugyanakkor sem a fájdalomcsillapító, sem a görcsoldó tabletták nem enyhítik a panaszait. A fájdalom mértékét 10-es skálán 10-esre teszi. Kapja a javasolt probiotikumot naponta 4 alkalommal. Mensese ez év februárjában kezdődött, majd márciusban, azóta nem volt. Szülőként azt szeretném kérdezni, hogy milyen kivizsgálásra vigyem el a gyermekem, hogy a hasfájás okát megtaláljuk, mert az egyre erősödő fájdalom és az időbeli elhúzódás aggodalommal tölt el. Segítségét köszönöm!

Dr. Balogh Andrea válasza hasi fájdalom témában

Kedves Kérdező!

Gasztroenterológiai és gyermeknőgyógyászati vizsgálatot javasolok, ez utóbbit azért, mert a sima hasi ultrahang sajnos a petefészek cystat nem mindig írja le és az is okozhatja az Ön által leírt panaszokat.

Minden jót kívánok és mielőbbi jobbulást!

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2013. június 23., 13:26 ;Megválaszolva: 2013. június 23., 20:01
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Bélgyulladás és fruktózszegény...
Tisztelt Doktornő/Úr, 3, 5 éves kisfiam kb 2 éve kivizsgálás alatt áll.Tünetei: durva hasi görcsös fájdalom, szédülés, fejfájás, magas láz...
Mi lehet a baj?
Lassan egy hónapja faj a hasam. Néha állandó de mindennap faj van hogy csak egy kicsit de van hogy mozdulni se tudok a fájdalomtól. Lent szokott fájni...
Miért fáj minden úszáskor a hasam?...
Arról van szó, hogy szinte minden héten egyszer megyek úszni az osztályommal és minden úszáskor egy idő után (rövid idő után) borzasztóan...
Ha nem vakbélgyulladás, akkor mi?!
Tisztelt Doktornő/úr! 14 éves lányom két hete jobb alhasi szúró fájdalommal, erős émelygéssel, hányással került kórházba. Az UH és a...
3-éves gyermekemmel kapcsolatos
tisztelt doktor úr/hölgy! kérdésem a kislányommal kapcsolatos olyan tűnetei vannak hogy normál székletnél nagyon fájlalja a hasát sír székelés...