Miért nem eszik a 16 éves lányom?

16 éves lányomnak, februárban kivették a manduláját, ekkor 70 kg volt a súly (174 cm). Az elmúlt 3 hónapban 11 kg-ot fogyott, ezért még nem aggódnék, viszont ez a hirtelen fogyás abból adódik, hogy alig eszik, nem kíván semmit. Azokat az ételeket sem fogyasztja szívesen, amelyek korábban a kedvencei voltak. Két éve kollégista, az ottani ételek minőségével nem mindig volt megelégedve, de mindeddig megette azt amit kapott, de kb. 3 hónapja kevesebbet, szinte alig eszik a kollégiumban. Lehetősége lenne kiegészítenie a kollégiumi étrendjét, vásárolt élelmiszerekkel, itthon készített ételekkel, de ezt sem kívánja. Néha már azt érzem, hogy csak azért eszik egy pár falatot, hogy bennünket megnyugtasson. A mai tinikre jellemző fogyókúrás elhatározásai eddig nem voltak. Igyekezett minnél több időt mozgással tölteni. Aggódom a vitamin, ásványi anyagok bevitelének hiánya miatt. Decemberben vas hiányt állapítottak meg nála, a manduláját pedig az állandóan jelenlévő streptococcus bacilus miatt kellett kivenni. Olvastam az anorexiás tünetekről, ezeket nem igazán tapasztalom. Arra a kérdésünkre, hogy miért nem eszik, azt mondja, hogy nem kivánja. Már voltak olyan ételek, élelmiszerek ami után hányingere volt (pl.joghurt, csirkecomb). Itthon nem tapasztalok, olyan jeleket, hogy étkezés után hányna. Nem akarjuk állandóan az evéssel "nyaggatni", mert félünk, hogy ezzel csak még rosszabb lesz a helyzet. Gondoltunk már stresszre is, mivel a műtét miatt 3 hetet nem járt iskolába, ennek a pótlására nagyon sok időt fordított, illetve most az év végi vizsgáira készül. A kérdésem az lenne, hogy forduljunk-e szakemberhez, vagy várjuk meg a szünetet, hátha a nyugalom változtat a helyzeten? Előre is köszönöm válaszukat!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza a étvágytalanság témában

Kedves Kérdező! A szünetig már 2 hét van addig érdemes lenne várni és ha utána sem javul a helyzet mindenképpen forduljanak orvoshoz. Szükség esetén egy laborvizsgálat is jó lenne. Addig is vegyenek neki vitamint és adják azt neki illetve amennyire lehet puhatolják ki, hogy mit enne szívesen és próbálják meg afelé terelni, hogy minél változatosabban egyen inkább többször keveset. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2013. május 25., 07:57; Megválaszolva: 2013. május 27., 17:48
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Csomók lágyék hajlatban
Café au lait folt?
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek