Csecsemőkori reflux

Tisztelt doktor Úr/Nő! Kisunokám ma 3 hónapos, jól fejlett baba! Ma vitték kötelező hasi és koponya uh-ra a szülők. Mindezt megelőzte azonban a születése óta meglévő és nehezen, de mára megszűnő erőteljes horkolás, a lélegzetvézelkor erős hörgő hangok kiadása, és a hátát ha fogtam ennek érzékelése. Mindig is idegesen szopott, de a súlya szépen gyarapodott. Lányomnak rengeteg teje van, a gyerek szépen evett és fejlődött. Kivéve a mohóságát, és mivel a lányomnak szó szerint ömlött a tej, a gyerek sokszor félrenyelt, és köhögött, és rengeteget bukik a mai napig! Kb 3 hete egyszerűen nem akarja elfogadni a cicit 2-őt szopik, és fuldokli! Azt hittük nem bír olyan gyorsan szopni, mint ahogy a tej jön.De kétségbeesetten sírt, hátravetette magát, és újból cici, újból köhögés, fuldoklás! Végül a lányom lefejte, és cumisüvegből odaadta! Tegnap ugyanez ismétlődött ennál az etetési formánál. Ma voltak vele hasi uh-n, direkt megkértem, hogy mondja el a vizsgáló orvosnak a tüneteket! Az orvos az uh közben rögtön kérdezte, hogy ugye sokat bukik a gyerek? Mire a lányom mondta, hogy igen, de az utóbbi napok fejleményeit nem mondta el, mert állítólag nem volt rá lehetőség, meg meglepte az orvos ilyen ráutaló kérdése, kicsit megijedt, hogy vajon mit lát, honnan tudja hogy sokat bukik a baba. Mire ő mondta hogy a gyomor záróizma még fejletlen, Ennél egyebet nem tudok. A kérdésem a következő: Ez nem lehet csecsemőkori reflux? Ugyanis már szinte lehetetlen etetni, és látszik, hogy a fuldokláson kívül más baja, estleg fájdalma is van! Most nagyon lassan etetik kiskanállal és cumisüvegből a picit, állítólag így jó, de meddig? Holnapig? Eddig nagyon szépen fejlődött, heti 20-30dkg-okat, a múlt héten azonban semmit nem hízott! Ez valóban csak a záróizom fejletlensége, vagy már egy kialakult reflux: Az UH ezt kimutatja? Vagy ebben az esetben egy gasztroenterológus kivizsgálás kellene? Hogyan lehetne ezt a problémát orvosolni? Köszönettel várom megtisztelő válaszát: Lászlóné

Dr. Balogh Andrea válasza etetés témában

Kedves Kérdező!

Az Ön által leírt tünetek a reflux tünetei is lehetnek. A reflux maga egy természetes dolog csecsemőkorban a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom fejletlensége okozza illetve egyéb anatómiai tényezők. Mindaddig amíg a kicsi fejlődésében nem jelent gondot addig nem baj, de ha a súlya nem fejlődik akkor érdemes beavatkozni. Vannak apró trükkök pl. az ágy feji végét megemelni az ágy lábai alá helyezett könyvekkel, lehet anyatejsűrítőt kapni (Nutriton) , ezt a lefejt anyatej első részéhez hozzákeverve az anyatej sűrűbb lesz a visszabukás mértéke csökken. De mivel ilyen kifejezett az etetési nehézség azt tanácsolom mihamarabb foruduljanak gastroenterologus orvoshoz.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2013. január 30., 21:08; Megválaszolva: 2013. február 03., 18:48
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Éjszakai etetés
Kedves Doktornő! Válaszát nagyon köszönöm, kérdésem nem a krumplira irányult, mivel a zöldségpürék, amit az étkezésben feltüntettem mindig...
Éjszakai etetés
Kedves Doktornő!   Táplálással kapcsolatban szeretnék kérdezni Öntől. Lányom 5 hónapos és két hetes, kis súllyal született...
Van e teendő?
Szem bevérzés
Szérum P laborleleten magas