Csecsemő: tejallergia, laktózérzékenység vagy valami más?

Tisztelt doktornő/doktor úr! Kisfiam jelenleg hat hetes. Nagyon sírós babának indult (10-15 óra sírás naponta) , először - tünetei alapján - a gyermekorvos laktóz intoleranciára gondolt, így Colief cseppet alkalmaztunk. A sírás és a hasmenés azóta jelentősen enyhült, így a laktáz enzimet elhagytam az étkezéseiből. Jelenleg az orvosunk viszont tejallergiára gyanakszik. Kisfiam táplálásáról elmondanám, hogy nagy súllyal (4100 g) született, ezért a kórházban tápszeres pótlást írtak elő, azt kapott fokozatosan (laktózmenteset többnyire) , mivel először pár hétig kevésnek bizonyult az anyatej mennyisége. Most állunk át teljes anyatejes táplálásra reményeim szerint, pár napja már egyáltalán nem szükséges a tápszeres pótlás. Jelenleg is megvannak viszont bizonyos tünetei: hasmenéses, kissé folyós (az orvos szerint az, a védőnő szerint viszont normál anyatejes) széklet, rendkívül erős puffadás az Infacol ellenére is, hosszas, nehéz erőlködés kakilás előtt, általában ebből indul a sírás is. (Karba véve szinte mindig megnyugszik.) Feltűnő tünet, hogy az arcán először kiütések (én sima anyatejes kiütésnek gondoltam) , majd ezekből vörös elváltozások lettek, amik leginkább horzsolásra, illetve égési sérülésre hasonlítanak, és kisebb pénzérme nagyságúak. (Erre most steroidos kenőcsöt kaptunk.) A bőrtünetek kb. 3-4 hetes korban jelentkeztek, és azóta nem enyhültek semmit. Ami viszont nincsen: véres széklet, lelassult súlygyarapodás (hat hetesen 5100 gramm és 58 cm, kb. egy három hónapos gyerek méreteivel rendelkezik) . Mostanában sokat alszik, szinte minden pelenkájában (kb. 3 óránként) van több-kevesebb pisi-kaki. A hasmenéses tüneteket eddig a laktóz-intoleranciára fogták, most tejallergiára gyanakszanak. Én pedig már nem tudom, mit gondoljak. (Apai ágon a családban többeknek is előfordult csecsemőkori tejallergiája) . Kérdésem, a tünetek alapján mi valószínű, és ha valóban tejallergia, mikorra várható gyógyulás és mire kell figyelnem a szoptatás miatt? Köszönöm a segítséget!

Dr. Balogh Andrea válasza hasmenéses tünetek témában

Kedves Kérdező!

A tünetek alapján nehéz megállapítani, hogy mi lehet a baja a babának. Mivel a Colief csepp sokat segített így biztos a laktóz érzékenységnek valamilyen fokú szerepe van. Tejallergia esetében a tejallergiát sokszor kinövik a babák akár már 2-3 éves korra. Szoptatással kapcsolatban a saját étrendjére figyeljen oda, tejet ha lehet ne fogyasszon illetve a puffasztó, fűszeresebb ételeket kerülje, bár biztos vagyok abban, hogy Ön erre odafigyel.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2013. január 09., 14:22 ;Megválaszolva: 2013. január 13., 21:24
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Gyereknek céklalé
VUR miatti visszatérő húgyuti...
7 hónapos baba-remegés
Magas Immunglobulin A
Van e teendő?