epstein-barr

A fiamról van szó a fenti adatokkal. 11-12 éves korában haematológiai vizsgálat alapján már lezajoltt epv fertőzést állapítottak meg, mely kezelést nem igényelt. Most hallom rémülten, hogy ez a vírus többféle rákos betegség okozója. Jelenleg semmi baja, de ettől a hírtől megrémültem. Gondolom a hír igaz, kérdésem, megelőzés céljából lehet-e valamit tenni.

Svábhegyi Gyógyintézet válasza lezajlott EBV fertőzés témában

Tisztelt Kérdező!

Az Epstein-Barr Virus fertőzés (EBV) igen gyakori kórkép égövünkön. Magyarországon a népesség kb. 70-80%-a átfertőződik vele 18 éves korára, és a felnőtt lakosság végezetül kb. 90-95 %-ban lesz átfertőzött. Nyilván a rákos betegségek előfordulása közel sem ekkora. Valóban van néhány daganat-féleség, melyeknek az EBV-vel összefüggése van, de ez főként bizonyos fajta immungyengeségben szenvedőkben illetve bizonyos afrikai területeken élőkön figyelték meg.

Fontos tudni, hogy a vírus genetikai állománya részben velünk él tovább, ezért is fordulhat elő, hogy immungyengeség, akár kialakult egyéb eredetű daganat, vagy annak kezelése kapcsán előálló állapotban a vírus újra támadhat, és akkor nehezebben fékezhető, mint egészséges emberekben.

Ne aggódjon tehát! A vírus nagyon gyakran fertőz népességünkben, de csak elvétve, és főleg egyébként is sérült immunitással élő emberekben kerülhet daganatokkal összefüggésbe.

Külön tenni a megelőzésért nem kell, de MINDIG indokolt a kiegyensúlyozott táplálkozás, egészséges életmód!

Üdvözlettel:

Dr. Benyó Gábor főorvos, gyermekgyógyász, onkológus, hematológus szakorvos, Svábhegyi Gyógyintézet,

Kérdés: 2012. december 05., 18:35 ;Megválaszolva: 2012. december 10., 14:47
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Vérkép értékelés
Gyereknek céklalé
VUR miatti visszatérő húgyuti...
Tisztelt Szakértő! 3 hónapos kisfiunknak visszatérő húgyúti fertőzése van, a kettős üregrendszerű bal veséje alsó pólusában Grad 4, felső...
7 hónapos baba-remegés
Magas Immunglobulin A