Felfoghatatlanul magas antistreptolysin érték

Üdvözlöm! Kishúgom betegeskedik szeptember vége óta, nemrégiben volt vérvételen is emiatt. A mért értékek közül különösen kiemelkedik az antistreptolysin szint, 2543 lett a mért érték. (Tudomásom szerint ennek maximum 200-nak szabadna lennie.) A torka fáj rendszeresen, hol jobban-hol kevésbé. Manduláját kivették már kiskorában. Volt, hogy be is lázasodott de ezt gyógyszerrel, és hűtőfürdővel sikerült orvosolni. Sajnos nem Magyarországon él, hanem Egyiptomban, így Magyar orvoshoz nem tudja a család pillanatnyilag elvinni. Remélem semmit sem hagytam ki, nagyon aggódom testvéremért. Mire utalhat ez az érték? Mit javasolnak? Válaszukat előre is köszönöm, Roland

Svábhegyi Gyógyintézet válasza magas AST témában

Tisztelt Kérdező!

A magas antistreptolysin érték úgynevezett streptococcus nevű baktérium okozta fertőzésre utal. Az érték a fertőzés lezajlása után is magas maradhat, ezért kezelni a beteget csak abban az esetben kell, ha aktuálisan panasza van (például torokfájás, mandulagyulladás, középfülgyulladás, vagy esetlegesen tenyésztéses vizsgálattal a fenti kórokozót kimutatták a szervezetében) .

Penicilin tartalmú készítménnyel a kórokozó kiirtható.

Üdvözlettel: dr. Székely Zsuzsanna, általános csecsemő- és gyermekgyógyász, Svábhegyi Gyógyintézet, www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. december 05., 12:15; Megválaszolva: 2012. december 10., 14:07
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Van e teendő?
Laborértékek
Szem bevérzés
Szérum P laborleleten magas
Lágyéksérv gyerekkorban