Gyakori ivás és vizelés

6éves kisfiam kb.három hónapja nagyon sokat iszik (kb.3liter) míg addig kb.1litert ha ivott. Amint iszik már pisilnie is kell. Az elején nagyjából egy hétig éjszakánként be is pisilt.Csináltattunk egy vizelet vizsgálatot, hogy nem-e cukros de az negatív lett és az orvosunk szerint felesleges vérvételt csináltatnunk. Azt szeretném kérdezni hogy tényleg nem kell vele foglalkoznom vagy érdemes további vizsgálatokat csináltatnom annak ellenére hogy az orvosunk nem látja szükségesnek

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza gyakori ivás és vizelés témában

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben a gyermek vizeletében ismételten nincs cukor, akkor az azt jelzi, hogy állandóan kórosan emelkedett vércukorértéke sincs. Cukorbetegség esetén éjszaka is kérne folyadékot ill. jó étvágy ellenére is fogyna. Amennyiben a gyermek étkezés utáni vércukorszintje nem kórosan emelkedett (gyermekorvosuk gyorsteszttel meg tudja nézni) , akkor kizárható a kóros cukorintolerancia is.

A fokozott folyadékbevitel egyik gyakori oka lehet, ha a gyermek az ivás élvezete miatt iszik többet (leginkább teák, gyümölcslevek, üdítők fogyasztásakor) . Ivás utáni azonnali vizelési kényszer inkább lelki eredetű lehet, mert ilyen gyorsan nem szívódik fel a folyadék és nem választódik ki a vizelet.

Figyeljék meg, hogy nem veszít-e a gyermek több folyadékot egyéb úton (fokozott izzadás, hasmenés)!

Üdvözlettel: dr. Székely Zsuzsanna általános csecsemő- és gyermekgyógyász, Svábhegyi Gyógyintézet, www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. október 23., 17:21; Megválaszolva: 2012. október 26., 14:57
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
További vizsgálatok?
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Rövid,visszatérő fejfájás
Kevés fehérvérsejt