10 hós babám szája mindig nyitva van

Tisztelt Doktornő / Doktorúr! Kislányom 10 hónapos, éber, figyelmes, jól eszik, rág is darabosakat. Egy ideje figyelem, hogy állandóan nyitva van a szája nappal. Szinte nincs is zárva. Éjszaka van úgy, hogy zárt szájjal alszik, de résnyire szinte akkor is mindig nyitva a szája. Nagyon sokat taknyos, illetve ha taknyos, akkor sokáig elhúzódik ez az állapot. Tavasszal márciustól szinte májusig egyfolytában sós orrspréztünk és szívattuk az orrát. Szeptembertől ismét elindult ez a rémálom, ötödik hete, hogy egyfolytában szívatjuk az orrát. Nem tudom megítélni, hogy a száján veszi-e a levegőt, véleményem szerint nem minden egyes esetben veszi a száján a levegőt. Akkor miért van mindig nyitva a szája? védőnőnknek említettem, ő nem tud mit mondani rá, a gyermekorvos szerint meg a nátha miatt. De nyáron is mindig nyitva volt a szája, amikor egyáltalán nem kellett szivatni az orrát. Tudna nekem segíteni abban, hogy milyen vizsgálatok felé induljunk el? Azt elfelejtettem, hogy nagyon nyáladzik is, szinte mindig partedlivel van. köszönöm előre is.

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza nyitott száj témában

Tisztelt Kérdező!

Néhány információra még szükségem lenne, hogy a panaszok hátterében álló okokat szűkíthessem, de mivel erre ezen a fórumon nincs

lehetőségem, ezért sorba veszem a legkézenfekvőbb lehetőségeket.

A tavaszi időszakban még csak 2-4 hónapos volt a pici. Ebben az életkorban nagyon gyakori, hogy hangos légvételeket hallanak a szülők,

a babák sokat szortyognak. Sokszor tévesen náthásnak hiszik a picit. Utóbbi egyértelmű jele, ha étkezésekkor két szívás után

elengedik a mellet vagy a cumisüveget, levegőért kapkodnak, hiszen a nátha miatt az orrlégzésük gátolt. Amennyiben a gyermek egy lendülettel

képes volt az adagjait megenni, akkor nem a nátha produkálta a tüneteket.

Gyakori kiscsecsemőkorban (is) a reflux jelensége. Ilyenkor a gyomorszáj záróizma nem akadályozza meg teljesen étkezéseket követően, hogy

a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe, garatba, akár az orrgaratba vagy a szájüregbe jusson (sokszor észlelni csuklást, bukást) .

Az orrgaratig visszajutó savas gyomortartalom hatására akár tartósan is felléphet szortyogó légzés. Ebben az esetben azonban a váladék az

orrgaratban rezonál, és mivel az orrnyílásoktól ez távol esik nem is igen lehet orrszívással eltávolítani.

Természetesen, ha a családban ebben az időszakban volt légúti beteg (főleg nagyobb, közösségbe járó testvér) , akkor ő átadhatta a felső légúti fertőzés(eke) t.

Mivel csecsemőkorban eleve szűkek az orrjáratok, ezért ilyenkor egy banálisabb nátha is elhúzódó tud lenni.

Amennyiben ismétlődő felső légúti fertőzései vannak egy csecsemőnek, akkor ezek hatására az orrmandulája (ami egyébként is relatív nagy a testméreteihez képest)

megnagyobbodik, és hosszútávon gátolja az orrlégzést. Ennek egyik gyakori tünete, hogy a gyermek szája nyitva van, éjszakánként horkol. Az orrmandula nagyságának

megítéléséhez érdemes lenne felkeresniük egy gyermek fül-orr-gégészt, aki könnyen meg tudja ezt erősíteni vagy éppen ellenkezőleg kizárni.

Nem gyakori ebben az életkorban, de nem is irodalmi ritkaság, hogy esetlegesen allergiás mechanizmus álljon a visszatérő és elhúzódó panaszok hátterében.

Ezekre a vizsgálatokra csak akkor lehet szükség, ha a gégész nem talál eltérést a pici vizsgálata során.

A nyáladzás ebben az életkorban általában három okra vezethető vissza. Az egyik az ilyenkor zajló fogzás. A másik, hogy a gyermekek megismerő tevékenységeik kapcsán mindent a szájukba vesznek, ami reflexesen fokozza a nyálelválasztásukat. A harmadik ok pedig az állandóan nyitva lévő száj gátolt orrlégzés miatt, amelyből óhatatlanul kicsordul a nyáluk.

Üdvözlettel: dr. Székely Zsuzsanna általános csecsemő- és gyermekgyógyász, Svábhegyi Gyógyintézet, www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. október 18., 11:48; Megválaszolva: 2012. október 19., 10:25
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Kevés fehérvérsejt
Csomók lágyék hajlatban
Café au lait folt?