Nagyértranzpozició

Jó napot Kívánok! Szeretném megkérdezni az Ön véleményét az utolsó leletünk kapcsán! Nimródot májs 9.-én hatnapos korába műtőtték D-tipusú teljes nagyértranzpozició miatt. A legutóbbi kontrollunk október 3.-án volt a madarász kardiológián, mert sajnos decemberig nincs a doktor bácsink a Gokiba. Status: pp.gyógyult mütéti heg, kompenzált keringés, ritmusos szív működés.Jól tapintható perifériás pulsatio.Norm szív hangok a bal pst II-ben 3/6 ejectios systolés zörej hallható! EKG: 1306min fr.sinus ritmus, kp tengelyállás, norm átvezetés mellkasiakban Vl-ben rSR kép (ez mit jelent? ) , repol zavartalan. Echocardiográfia: norm tág szívüregek.Jó kamra funkciók, neoaortába pontszerű AOl. (ez mit jelent? Mert eddig az volt ír vagy hogy Aol nincs) , pulmonálisban turbulencia, pulm flow: 2, 2m/s, jobb ágban 2, 3 m/s.Pl -l.-bal ág felé sem mérhető nagyobb sebrsség. (elözö leleten a bal ágra azt írták, hogy szabad kiáramlás 1m/sec) . Aorta ív, nagyerek norm.aorta flow: 1, 6m/s. M-mód: AO: 18 BP: 18 S: 3 BK: 26/11 linEF: 0, 53 HF: 4 JK: 14 PB: 17 Ezek a röviditések mit jelentenek? Vélemény mérsékelt fokú valvuláris pulmonális stenosis. Terápia: 3x2 mg tensiomin szedése. Mi a doktor úr véleménye a leletről? Kinöheti kisfiam a szűkűletett? Voltunk fejlődés neurológián, ahol a doktornéni ráírta a papírra, hogy terhelésnél tahypnoe, és dyspnoe jelentkezik cianozis nélkül.Ez még belefér? Bár evésnél is észre venni, hogy hamar kifárad, és 5, 5 hósan 80-90-ml nem eszik többet, Még szopizik.Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Márkus Gáborné (Egy aggódó anyuka)

Dr. Molnár Dóra válasza nagyér transzpozíció témában

Kedves Aggódó Anyuka! A rövidítések részletes elmagyarázása meghaladja ennek a fórumnak a kereteit. Az EKG leírásban használt rövidítésekkel ne foglalkozzon, ez inkább az összehasonlíthatóság kedvéért a másik orvosnak szól, önmagában nem jelent problémát. A pontszerű AOI azt jelenti, hogy nem teljesen tökéletes a billentyű zárása. A pulmonális ágakban gyorsultabb az áramlás, ez lehet a szívzörej oka, enyhe szűkület van a billentyű síkjában. Az ultrahang leírásban használt rövidítések a szív méreteire a funkciójára utalnak, itt is fontos a változás követése. Mivel úgy tűnik panaszos a baba (a szopizás fárasztja, ahogyan Ön ezt írja) , javaslom, hogy kérjenek kontroll időpontot az operáló intézetben - ha nincs lehetőség az operáló orvossal konzultálni, akkor esetleg egy kollégája megnézi a kis beteget, és megnyugtató választ ad az Ön kérdéseire. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. október 12., 15:51; Megválaszolva: 2012. október 14., 20:41
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Van e teendő?
Szem bevérzés
Szérum P laborleleten magas
Lágyéksérv gyerekkorban
Nurofen szirup fogzásra