Fertőző a kruppos gyerek?

Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 3 hónapos. A kéthónapos védőoltásban, ha jól tudom benne van a krupp elleni oltóanyag is. Igaz ez? ha megkapta már ezt a védőoltást elkaphatja a kruppot? A kérdés azért érdekel, mert testvérem kisfiánál kruppot diagnosztizáltak. (kutyaugatásszerű köhögés, fulladás stb tünetekkel) A kisfiúnak már 6 hetes kora óta vannak légúti betegségre utaló tünetei, de először allergiára gyanakodtak az orvosok. majd arra, hogy meg van fázva. Már 4 és fél hónapos, de a tünetek nem csökkentek (nehézlégzés, kutyaugatás szerű köhögés, fulladás) . már rengeteg antibiotikumot kapott a kicsike, de nem javul az állapota. Az lehetséges, hogy a krupp ennyire elhúzódik? Azt szeretném megtudni, hogy 3 hónapos kisfiam elkaphatja e a kruppot a kis unokatesójától? Engedhetem e őket egy légtérbe, vagy inkább kerüljük a találkozást vele? Egyébként a kisfiamat kizárólagosan szoptatom, ami ugye védelmet jelent a számára, de nagyon aggódom, hogy esetleg ő is megbetegedik. Mi tévő legyek, meglátogathatjuk a kis unokatesót az otthonukban, vagy inkább ne tegyük? Válaszát előre is köszönöm: Ildikó

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza krupp témában

Kedves Kérdező!

A kruppot vírusfertőzésre adott túlérzékenységi reakció váltja ki. A vírus maga lehet fertőző, de a kruppos reakció csak az arra érzékenyekben jelentkezik, egyébként a vírus maga csak sima náthát, köhögést okoz. Ezek a vírusok szokvány léguti fertőzések kiváltói, nincs ellenük védőoltás. De a krupp nem fertőző betegség, ezt nem kaphatják el másik gyerektől. Ettől tehát nem kell tartaniuk!

Üdvözlettel:

Dr. Csáki Csilla

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. szeptember 02., 17:50; Megválaszolva: 2012. szeptember 06., 11:39
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél