pyelon tágulat+vizelet labor

T. Doktor! A lányom 9 hónapos jól fejlődő, figyelmes, jó kedélyű baba. Minkét veséjében tágulata van: Jobb vese: 51x27mm, pyelon 8x6 mm, parenchyma szabályos. Bal vese: 62x29 mm, pyelon 16x9 mm, parenchyma szabályos. A hólyag kp. telt ép kontúrú, környezetében tágult ureter nincs, fala nem vastagabb. Vizelet labor eredménye 3 db van az első tökéletes , a másodiknál a WBC: 17/ látótér (a ref tartom. 0, 0-5, 0) . A többi érték neg. A 3. eredményénél: a fehérje opalizál. A többi negatív. A Nephrológiára 2 hét múlva megyünk. Mire számíthatunk és mit jelentenek ezek az eredmények? Köszönettel: R. Anita

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza pyelon tágulat témában

Tisztelt Kérdező!

A vesemedence tágulat leggyakoribb oka leginkább vagy valamilyen anatómiai szűkület a húgyúti rendszerben vagy pedig a vizeletnek a húgyhólyagból a vese felé történő visszaáramlása (VUR, vesicoureteralis reflux) szokott lenni.

Önmagában egy mérsékelt vesemedence tágulat nem igényel különösebb teendőt a nyomonkövetésen kívül, de lázas betegség esetén mindenképpen vizsgálni kell a vizeletet is, mert vesemedence-gyuladásra hajlamosít a tágulat, amit viszont antibiotikummal kell kezelni. Nagyobb tágulat esetén vizeletfertőtlenítő kezelést szoktak javasolni az említett vesemedence-gyulladás megelőzése érdekében.

A leírt vizeletleletben a magasabb WBC az átlagosnál több fehérvérsejtet jelent, mely utalhat bakteriális eredetű húgyúti fertőzésre (más panaszokkal együtt! ) , de fontos, hogy a vizeletvétel megfelelő technikával történjen a szennyeződések elkerülése végett. A kissé opalizáló fehére a vizeletben kissé emelkedettebb fehérjeürítésre utal, de itt is fontos a kontroll és a vizeletvételi technika, mert álpozitív ereményt adhat, ha szennyezett a vizelet!

Üdvözlettel:

dr. Székely Zsuzsanna

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. augusztus 02., 22:55; Megválaszolva: 2012. augusztus 07., 12:05
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél