A 10 hónapos kislányom nem eszik

Lányom normál úton átlagos paraméterekkel született a 41. héten. 6 hónapig kizárólag anyatejet kapott, majd jött a hozzátáplálás. Ez a kezdetektől nehézkesen ment. Voltak jobb időszakok (3 étkezéssel + 2 szopással) , de közel 5 hónap kísérletezéssel mostanra – pláne a múlt heti nyaralás után – visszajutottunk oda, hogy naponta 1-szer fogad el némi főtt ételt (főzelék+hús+sajt+anyatej+Fantomalt) , a többi 4 étkezés anyatej, amiből viszont sajnos egyre kevesebb van. 8 hónaposan voltunk kivizsgáláson (vér, vizelet, hasi UH) , de semmi szervi okot nem találtak. Használható tanácsot eddig nem kaptunk, csak hogy próbálkozzunk türelmesen. Tényleg próbáltunk sokmindent: házi és ipari étel, gyümölcs, tápszer, tejpép, joghurt, sinlac, kifli, vitacolan, stb. – bébihordozóban, etetőszékben, játék közben, tv előtt, más családtag etette. Szerintem a baba már magát az evést, a próbálkozást utálja. Azért is aggasztó a helyzet, mert sajnos cumisüvegből, csőrös itatóból nem iszik, csak rágja, néha bébivizes flakonból néhány korty vizet elfogad. Egyébként elég nyugodt baba, átalussza az éjszakát, ill. egy szopással akár 11 órát alszik egyben. Most 10 hónaposan kb. 84 cm és 9, 1 kg, a súlya 2 hónapja stagnál. 6 foga van. Nem mászik, nem ül, viszont pörög-forog, aktív, kommunikál. Az éhséget nem jelzi. Esetleg valami hasznos tanács, ötlet? Étvágygerjesztő? Tennivaló? Csak azt ne mondják, hogy majd eszik, ha éhes lesz! Előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza étvágytalanság témában

Tisztelt Kérdező!

Nem ritka az Ön által leírt jelenség csecsemőkorban. A türelemre pontosan amiatt van szükség, amt Ön is említ, hogy ne alakuljon ki a gyermekben ellenérzés az étkezésekkel szemben. Egyébként az eddigi próbálkozásaik abszolút logikusak és ésszerűek.

Nem ritka az étvágytalanság hátterében a vashiány, vashiányos vérszegénység. Ezt laborvizsgálattal meg lehet erősíteni vagy ki lehet zárni. Amennyiben nem igazolható a laborvizsgálatok során semmilyen kóros eltérés, akkor esetleg Peritol szirup alkalmazása szóba jöhet az étvágy javítása érdekében. Utóbbit beszéljék meg gyermekorvosukkal. A baba testsúlya a leírtak alapján egyáltalán nem kevés, ellenben a mozgásfejlődése kicsit lassúbb az átlagosnál.

Üdvözlettel:

dr. Székely Zsuzsanna

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. augusztus 02., 13:34; Megválaszolva: 2012. augusztus 07., 12:01
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?