Véres vizelet?

Jó estét kívánok! A kisfiammal kapcsolatosan szeretnék kérdezni.Ő 6 éves. Az utóbbi pár hónapban felfigyeltünk arra, hogy több mozgás után ami szerintem egy gyermeknél általános mozgás mennyiség kisfiamnak pirosas barnás vizelete keletkezik.Általában este felé és csak egyszer a következő vizelete már normális színű. Ez van amikor egy héten egyszer de van amikor többször de van olyan is hogy akár csak két hetente történik. A háziorvosunk küldött minket ambulanciára ott a kórházban fogták gyermekem kivizsgálásra értem ez alatt vérvétel, vizeletvizsgálat, hasi ultrahang. A kórházi zárójelentésen ez áll: Kb 1 hónapja észleltek makroszkópos haematuriát, időszakonként megszűnőben, rendszerint csak egy két vizeletben volt láthazó.Fizikai megterhelésre rendszerint előjött.Semmi egyéb symptoma nem kíséri.Felvétel napján kissé cola szerű vizeletett űrített. A dysmorphiásvizsgálat a valószínűleg álló vizeletben bekövetkezett vvt. károsodás miatt nem volt végezhető.Laborleletei kifogástalanok. A kezdeti enyhén magasabb fehérje űrítés a controll során csaknem teljesen normális napi űrítést mutatott.Hasi ultrahang negatív.Tünet és panaszmentesen emittáljuk. A kórházban töltött ídőszak alatt 5 nap nem volt olyan vizelete kisfiamnak.De azóta/ ez egy hónapja volt/ a pirosas barnás vizelet még mindig megjelenik.Hova fordulhatnék? Mit javasolnak? Valami okának lenni kell.Egy aggódó anya

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza hematuria témában

Tisztelt Szülő!

A rendelkezésre álló adatok alapján egyelőre nem lehet megmondani, mi okozza kisfiánál a véres vizeletet. Egyértelmű hogy fizikai terhelésre jelentkező vérvizelésről van szó amit leggyakrabban vesekő (néha alig látható) vált ki, de időnként egész más okok- pl. apró, vesében, húgyutakban levő érelváltozás, növedék is okozhat. Kérdés, a kivizsgálás során végeztek-e fizikai terhelést, ha nem, érthető, hogy nem volt a bentfekvés alatt eltérés. Tekintettel hogy a tünetek újra jelentkeznek, tovább kell a vizsgálatokat folytatni. Ebbe beletartozhat egészen speciális vizsgálati módszer is pl. endoszkópia, MR, MR-angiographia stb. Nem tudom hogy hol, milyen profilú osztályon jártak de szerintem országosan a legnagyobb tapasztalattal a budapesti orvosegyetem I. sz. Gyermekklinikájának a vese osztályán rendelkeznek ilyen jellegű problémákat illetően, ott lényegében minden szóbajövő vizsgálatot el tudnak végezni.

Ezért javaslom, ezzel az osztállyal vegyék fel a kapcsolatot. Telefon: 06-1-3343-186/52646 mellék.

Az osztály vezetője Dr. Szabó Attila.

Üdvözlettel,

Dr. Máttyus István

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. július 18., 21:09; Megválaszolva: 2012. július 23., 20:33
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél