nyirok csomó

Tisztelt Doktor úr vagy nő! 2éves kisfiam nyakában egyre több nyirok csomót tapintok.már voltunk vérvételen de nem találtak semmit.most toxoplazmára és cocxackie vérvételre küld az orvos.meg szeretném kérdezni mik ezek, maguktól gyógyuló betegségek vagy gyógyszer nélkül nem növi ki a gyerek? és van e értelme egy újabb vérvételnek kitenni a gyereket mert nehezen viselte a multkorit is. Amikor felfedeztem a nyakában a csomókat nem volt beteg. Most sem látszik rajta semmi, kizárólag a csomokból lehet gondolni.Sajnos a lakásunk fala a szekrénynél enyhén penészes, mostanában ő oda bebúj míg észre nem veszem, de volt hogy egy kiskutyát ölelgetett puszilgatott, amiről később kiderült hogy férges.akkor adtam neki 1szem vermoxot, cumisüvegben egy kis vízzel, felét itta meg kb.de a székletben nem láttam ürülni semmit, nem adtam neki többet. A vermox okozhatta a mirigy csomó gyulladást? vagy lehet hogy mégis férges(galand vagy cérna) és attól van? Az ebédet hozatom, műanyag edényben, lehet onnan kap valami fertőzést vagy a műanyag dobozoktól? Már annyi minden eszembe jut.vagy mitől lehet midez és kell e vele egyáltalán foglalkozni? Mit takar a cocxackie és toxoplazma vérvétel? és hogy Ön szerint milyen vizsgálattal lehetne kimutatni a baj okát? Lehetne e szedni valamilyen immunerősítőt amitől helyre jönne? Nagyon félek.Köszönettel:Steki

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza nyirokcsomó témában

Tisztelt Kérdező!

A nyakon tapintható nyirokcsomók szinte valamennyi gyermeknél előfordulnak, a közösségbekerülést követő felső légúti fertőzéseket követően különösen. A szervezet védkezőrendszerének egységéhez tartoznak és abban az esetben, ha a környéki területeken valamilyen gyulladás zajlik, akkor megduzzadnak, majd a fertőzés lecsengése után duzzanatuk mérséklődik, de általában tapinthatóak maradnak.

Vannak olyan fertőzések, melyeknek akár a legmarkánsabb tünete az lehet, hogy a nyirokcsomók megduzzadnak. Az Ön által említett Coxackie vírus ill Toxoplasma gondii kórokozók által okozott fertőzés kimutatása a vérben megemelkedett ellenanyagszint esetén igazolható. A Vermox nevű gyógyszernek biztosan nincs köze a nyirokcsomó nagyobbodáshoz.

Ha a gyermeke egyébként egészséges, a nyirokcsomók tapinthatósága nem feltétlenül kell, hogy kivizsgálásokat követeljenek. A nyirokcsomó nagyobbodással akkor kell foglalkozni, ha azok folyamatosan növekednek, környezettükkel, egymással összekapaszkodottak, máj-, lépnagyobbodás, visszatérő, elhúzódó lázas állapotok mellett vagy tartós hőemelkedés, hajnali izzadásos reakciók mellett észlelik.

Az immunerősítéssel kapcsolatos kérdésére korábbi olvasói levélre adott válaszban talál útmutatást.

Üdvözlettel:

Dr. Székely Zsuzsanna

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. június 29., 22:54; Megválaszolva: 2012. július 03., 19:31
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél