• metabolikus szindróma, májzsírosodás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor! Páromnál tegnap diagnosztizálták a metabolikus szindrómát, aminek nála több tünet is jelentkezett. Vérnyomása 140-150 között van a perje 90 körül. pulzus nagyjából jó tartományban van. Tulajdonképpen azért ment orvoshoz, mert egy ideje görcsös fejfájás jelentkezett nála.Vérvizsgálatból derült ki, hogy 7 körül van a koleszterinje, nem jó a rossz és jó koleszterinje. 176 magas és 84 kg.Cukor szintje 4.6 éhgyomorra. A hasán van a súlyfeleslege.Ultrahanggal megnagyobbodott májat találtak elzsírosodott májat említett a doktor úr. Kapott Concort a vérnyomására. Atorvát a koleszterinjére. Továbbá aszpirin protektet javasolt még.3 hónap múlva kell neki újra mennie. Addig kellene fogynia 3 kg.ot.De hogyan is induljon el? Milyen diéta javasolt? Mit kerüljön az étkezésében? Tegnap bevette az első vérnyomás csökkentőt, de nem ment lentebb a vérnyomása csöppet sem. Ha megváltoztatja az étkezését, és beáll a vérnyomása akkor a metabolikus szindrómából ki lehet gyógyulni? Ő dohányos.....Edz hetente 2szer amit a vérnyomása miatt most abba hagyott. Orvosa azt javasolta, hogy inkább kardiózzon. Ami még ilyesző hogy a metabolikus szindróma miatt nagyobbodott meg a mája? Javasolt e neki a méregtelenítés? Teára gondolok. Kérem segítsen. Nem tudom, hogy mire figyeljünk. Köszönettel.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a metabolikus szindróma témában

        Kedves Kérdező! A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek teljes terápiás hatásukat nem azonnal fejtik ki, ehhez néhány hétre is szükség van. Az elzsírosodott máj a súlyfelesleggel összefüggésben van. A metabolikus szindróma része a hasi típusú elhízás, a magas vérnyomás, az emelkedett koleszterinszint is. Amennyiben párjának sikerül fogynia, akkor attól egyrészt a vérnyomása is csökkenhet, másrészt a hasi típusú elhízása is. Megfelelő diéta és koleszterincsökkentő szedése mellett a koleszterinszintje is várhatóan csökkenni fog. A diéta koleszterinben, zsírokban kevés, valamint kalóriaszegény étrendből kell, hogy álljon. Természetesen függ attól is, hogy milyen munkát végez, hiszen nehéz fizikai munka esetén a kalóriaigény is nagyobb. Mindenestere, soványabb húsok, lehetőleg csirke, pulyka, hal fogyasztása javasolt, a belsőségeket kerülje, sok zöldséget, kevesebb kenyeret, krumplit, tésztafélét fogyasszon, a napközbeni nassolásokat mellőzze. A méregtelenítő teának nem látom értelmét.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Itt kérdezhet

        Dr. Szanyi Andrea
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2015. január 16., 12:59; Megválaszolva: 2015. január 18., 20:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: