Mandula, detritus, rossz szájszag

A problémám az, hogy a mandulámat megnyomva genny szerű büdős váladék jön belőle, a jobb oldali be is van dagadva. Gondolom nem kéne nyomkodnom, de mivel zavar, amennyire tudom kiszoktam ezeket nyomni, ami rosszabb hogy ilyenkor szokott vérezni is. Nagyon sokat vagyok fáradt, pedig legalább napi 8 órát alszom, sokszor fáj a fejem és fáradékony vagyok. A mandulámban sokszor szúró érzést érzek, ezt szoktam sportolás(futás közben) vagy zsúfolt tömegközlekedésénél (nem tudom ennek van-e jelentősége, lehet, hogy véletlen egybeesés, hogy pont akkor szúrt) . Van, hogy a fájdalom a fülembe sugárzik. Voltam háziorvosnál is, kb. egy hónapja (akkor a szám is sebes volt belül) , megállapította, hogy gyulladt a mandulám, adott antibiotikumot, amit végig szedtem. A háziorvosom nem aggódott mert lázam nem volt a gyulladás ellenére! Ezek a tünetek már több mint egy éve jelen vannak, néha erőteljesebben, néha minimálisan. Ami még aggaszt, hogy sokszor fájdalmat érzek a mellkasomban, a fájdalom pontja változó, néha a szívem tájékán, de van hogy az oldalamban, a bordáim között, van hogy a hátamba sugárzik vagy a vállamba, esetleg a bal karomba. Nem tudom, hogy a tünetek összefüggésben vannak-e. Próbálom megnyugtatni magam, hogy ez nem lehet a szívem, hisz terhelés alatt, vagy sportolás közben nem nagyon jelentkezik ilyen érzés. 17 éves koromban volt egy gyomorproblémám, sokszor fájt a gyomrom és hasmenésem is rendszeresen volt. Akkor nagyon sokáig jártam kivizsgálásra, még gyomortükrözésem is volt, de nem állapítottak meg semmi okot. Így beletörődtem a tünetekbe és magamtól "jöttem rá", hogy ezt főként szorongás, vagy stressz okozza. (stressz esetén még manapság is hasmenésem lesz, illetve sok olyan étel van amit nem fogyasztok emiatt) Most is elég gyors az anyagcserém, sokszor naponta 3-szor megyek wc-re. Az lenne a kérdésem, ezek a tünetek, mennyire függenek össze? Illetve mennyire lehet komoly a mandula probléma? A háziorvosomnál 2-szer voltam emiatt az elmúlt évben, de nem tartotta aggasztónak. Nem szívesen megyek orvoshoz, mert már, így is hipohonder-nek érzem magam, mivel teljesen eredménytelenül jártam kivizsgálásra 17 évesen. A válaszát köszönöm!

Dr. Horváth Tamás válasza Mandula témában

Tisztelt Uram!

Az én véleményem szerint -legalábbis az Ön leírása alapján, látatlanban- Önnek idült mandulagyulladása van, emiatt sajnos valószínűleg jobban járna, ha kivennék a manduláit. Kis mennyiségű detritus önmagában nem jelent betegséget, de a nagy mennyiségű detrituson biofilmek is kialakulhatnak, ami idült, gyógyszerre nem meggyógyuló gyulladáshoz vezethet. Így akár gócpanaszokat is okozhat, erről nemrég itt írtam:

Természetesen a szívét illetően nem tudok nyilatkozni, azt egy kardiológus tudná eldönteni, hogy van-e probléma, vagy nincs.

Kérdés: 2011. április 05., 11:01 ;Megválaszolva: 2011. április 06., 19:29
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mandula megnagyoboddas
Üdvözlöm! A kérdésem az lenne hogy a bal oldali mandulám meg van nagyobbodva időnként fehéres sárgás folyadék ürül belőle lázam nincs ha beteg...
Mandulagyulladás
Tisztelt doktorúr/nő! Az utóbbi időszakban kétszer volt tüszös mandulagyulladásom.Az elsőnél nem volt különösebb panaszom, viszont a...
Lelet értelmezés
Kedves Doktor Úr! Mandulagyulladás után torokleoltás történt, az eredményt szeretném ha értékelné. Torokváladék tenyésztése Eredmény: Az...
Mandula rák?
Tisztelt Dr.nő! A következő lenne a kérdésem! Fel eve begyulladt a bölcsesség fogam, es kétszeri antibiotikum kezelés utan lehetett csak ki műteni...
Mandula
Üdvözlöm! Manduláim kivételét javasolták mert már 1, 5 éve állandó hőemelkedésem van, hullik a hajam és időnként fájnak az izületeim. Sok...