• Mandula, detritus, rossz szájszag

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A problémám az, hogy a mandulámat megnyomva genny szerű büdős váladék jön belőle, a jobb oldali be is van dagadva. Gondolom nem kéne nyomkodnom, de mivel zavar, amennyire tudom kiszoktam ezeket nyomni, ami rosszabb hogy ilyenkor szokott vérezni is. Nagyon sokat vagyok fáradt, pedig legalább napi 8 órát alszom, sokszor fáj a fejem és fáradékony vagyok. A mandulámban sokszor szúró érzést érzek, ezt szoktam sportolás(futás közben) vagy zsúfolt tömegközlekedésénél (nem tudom ennek van-e jelentősége, lehet, hogy véletlen egybeesés, hogy pont akkor szúrt). Van, hogy a fájdalom a fülembe sugárzik. Voltam háziorvosnál is, kb. egy hónapja(akkor a szám is sebes volt belül), megállapította, hogy gyulladt a mandulám, adott antibiotikumot, amit végig szedtem. A háziorvosom nem aggódott mert lázam nem volt a gyulladás ellenére! Ezek a tünetek már több mint egy éve jelen vannak, néha erőteljesebben, néha minimálisan. Ami még aggaszt, hogy sokszor fájdalmat érzek a mellkasomban, a fájdalom pontja változó, néha a szívem tájékán, de van hogy az oldalamban, a bordáim között, van hogy a hátamba sugárzik vagy a vállamba, esetleg a bal karomba. Nem tudom, hogy a tünetek összefüggésben vannak-e. Próbálom megnyugtatni magam, hogy ez nem lehet a szívem, hisz terhelés alatt, vagy sportolás közben nem nagyon jelentkezik ilyen érzés. 17 éves koromban volt egy gyomorproblémám, sokszor fájt a gyomrom és hasmenésem is rendszeresen volt. Akkor nagyon sokáig jártam kivizsgálásra, még gyomortükrözésem is volt, de nem állapítottak meg semmi okot. Így beletörődtem a tünetekbe és magamtól "jöttem rá", hogy ezt főként szorongás, vagy stressz okozza. (stressz esetén még manapság is hasmenésem lesz, illetve sok olyan étel van amit nem fogyasztok emiatt) Most is elég gyors az anyagcserém, sokszor naponta 3-szor megyek wc-re. Az lenne a kérdésem, ezek a tünetek, mennyire függenek össze? Illetve mennyire lehet komoly a mandula probléma? A háziorvosomnál 2-szer voltam emiatt az elmúlt évben, de nem tartotta aggasztónak. Nem szívesen megyek orvoshoz, mert már, így is hipohonder-nek érzem magam, mivel teljesen eredménytelenül jártam kivizsgálásra 17 évesen. A válaszát köszönöm!

        Dr. Horváth Tamás válasza a Mandula témában

        Tisztelt Uram! Az én véleményem szerint -legalábbis az Ön leírása alapján, látatlanban- Önnek idült mandulagyulladása van, emiatt sajnos valószínűleg jobban járna, ha kivennék a manduláit. Kis mennyiségű detritus önmagában nem jelent betegséget, de a nagy mennyiségű detrituson biofilmek is kialakulhatnak, ami idült, gyógyszerre nem meggyógyuló gyulladáshoz vezethet. Így akár gócpanaszokat is okozhat, erről nemrég itt írtam: http://enthouse.blog.hu/2011/04/05/ful_orr_gegeszeti_gocok Természetesen a szívét illetően nem tudok nyilatkozni, azt egy kardiológus tudná eldönteni, hogy van-e probléma, vagy nincs.


        Dr. Horváth Tamás
        fül-orr-gégész szakorvos

        Dr. Horváth Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 05., 11:01; Megválaszolva: 2011. április 06., 19:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés