Mandulán gennycsap

Néhány hónapja vettem észre, hogy a jobb oldali mandulámon (másik oldalon semmi sincs) sárgás színű gennyesedés (? ) található. Igazából nem folyékony mert ha megnyomom van amikor kiugrik belőle az a sárga \"dolog\". Ma viszont a jobb oldali mandulámat megnyomva egészen nagy összenyomva kb. egy borsnyi méretű váladék (szilárd) jött ki. Kezd nyugtalanítani a dolog. Ráadásul nyirokcsomó duzzanatom van azon az oldalon, amit az ultrahang is megerősített kb. 1 cm átmérőjű. A z orvosom csak mintákat vesz. Először Ciprofloxacin 1a pharma gyógyszert iratott ki, utána gombára gyanakodva Nizoral-t kellett szednem, most pedig Staphylococcus aureus gyanúval állok szemben. Nem hiszek a szakértelmében az orvosomnak. Milyen betegség lehet ez?

Dr. Zaránd Rajmund válasza mandula témában

Tisztelt Uram!

Az Ön által leírt tünetek hátterében legnagyobb valószínűséggel egy ártalmatlan jelenség, a mandulakő, azaz detritusképződés áll. Ezt a fogakon lévő lepedékhez hasonló elváltozásként tartja számon a szakma, mely kezelést zömmel nem igényel. Az azonos oldali nyaki megnagyobbodott nyirokcsomó miatt egyéb gyulladást is föltételezhetünk, ezért az antibiotikus kezelés nem tűnik hibás elgondolásnak, de kizárólag a detritus miatt nem szükséges. Problémát akkor jelent, ha szájszagot, környéki gyulladást vagy tályogot okoz, ez azonban nem gyakori. Leginkábbis garatöblögető (pl. chlorhexidin tartalmú szer) alkalmazása jön szóba. Ha panaszai fokozódnak, akkor végső esetben a mandulaműtét jelent definitív ellátást.

Kérdés: 2011. március 15., 00:10; Megválaszolva: 2011. március 17., 10:41
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mandula megnagyoboddas
Üdvözlöm! A kérdésem az lenne hogy a bal oldali mandulám meg van nagyobbodva időnként fehéres sárgás folyadék ürül belőle lázam nincs ha beteg...
Mandulagyulladás
Tisztelt doktorúr/nő! Az utóbbi időszakban kétszer volt tüszös mandulagyulladásom.Az elsőnél nem volt különösebb panaszom, viszont a...
Lelet értelmezés
Kedves Doktor Úr! Mandulagyulladás után torokleoltás történt, az eredményt szeretném ha értékelné. Torokváladék tenyésztése Eredmény: Az...
Mandula rák?
Tisztelt Dr.nő! A következő lenne a kérdésem! Fel eve begyulladt a bölcsesség fogam, es kétszeri antibiotikum kezelés utan lehetett csak ki műteni...
Mandula
Üdvözlöm! Manduláim kivételét javasolták mert már 1, 5 éve állandó hőemelkedésem van, hullik a hajam és időnként fájnak az izületeim. Sok...