Orrmandula

Kisfiam most lett 3 éves és elkezdte az ovit. Azóta szinte folyamatosan beteg, (köhög, náthás) és folyamatosan antibiotukum kezelést kap. A fülét talán egyszer fájlalta, bár sokat piszkálgatja. Már kisebb kora óta pedig elég intenzíven horhol, ami a megfázásokkor csak fokozódik. Most kaptunk beutalót a gégészetre, ahol azt a választ kaptuk, hogy orrmandula műtétre van szükség. Savas fülgyulladást diagnosztizáltak most nála. Kissé aggódóm, mert márciusban nyirokmirigy műtéten esett át és minden egyes megfázásakor a nyirokmirigyei beduzzadnak. Nem tudom, hogy ha eltávolítják az orrmanduláit esetleg ez mennyire lesz a nyirokmirigyeire hatással, továbbá lehetséges, hogy a torokmandulák fogják majd a nagyobb "terhelést" kapni és később azt is el kell majd távolítani, illetve mennyire várható majd változás az állapotát illetően, ha a műtét mellett döntünk? .

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Horváth Tamás válasza orrmandula témában

Kedves szülő!

Az orrmandulaműtét elvileg a nyirokcsomókat nem érinti, és később sem lehet oka azok betegségeinek. Azonban orrmandulaműtét előtt mindenképpen javasolt gyógyszeres kezelés, mert lehet, hogy az is megoldja a problémát, miközben minden műtétnek lehet kockázata. Például először érdemes megpróbálni, a lohasztó orrcseppet, vagy ha az nem elég, akkor szteroidtartalmút, illetve antibiotikum, gyulladásgátló gyógyszer, esetleg antihisztamin is szóba jön.

Egyébként, ha a gyógyszeres próbálkozások nem segítettek, akkor az orrmandulaműtét után nagy eséllyel javulni fog a savós középfülgyulladás, valamint a gyakori betegeskedések is ritkulnak.

A torokmanduláknak elvileg nem jelent érdemi "terhelés-növekedést" az eltávolított orrmandula, ettől nem kell félni.

Kérdés: 2010. december 20., 16:29; Megválaszolva: 2010. december 26., 21:13
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
CT eredmény értelmezése
Tisztelt Dr Zaránd Rajmund Kérem.hogy értelmezze a minap készült CT vizsgálatom eredményét A vizsgálat elözménye, hogy a gégeszeten az...
Orrmandula probléma
Tisztelt doktor úr! 7 hónapos kisfiam miatt kerestem meg önt. Egy egyszerű náthával kezdődött történetünk, kisfiam akkor volt egy hónapos. A...
Szájlégzés
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a véleményét, segítségét kérni a következőben: Kisfiam 3 éves és kb másfél éve nappal mindig a száján veszi a...
2 éves, és csak köhög
Kedves DrÚr, Kisfiam 26 hónapos, bölcsibe kezdett járni novemberben de 2 nap után megbetegedett (influenza) . Gyógyulást kovetően újabb 1 nap...
Orrmandula műtét?
Kedves Doktor Úr! Kezdődik az ősz, az iskola, ergo kezdődik a családunkban a náthás időszak. Középső fiam most kezdte a sulit, már náthás...