Mennyi ido alatt jon rendbe az orsoveny mutet?

 

Tisztelt Doktor Ur!

Kulfoldrol irok, ezert elnezest, hogy nem olyan fontos a tema, csak egyszerubb igy valaszokat kapni.

Kb. ket evvel ezelott mondta az orr-ful-gegeszem, hogyha az orrsoveny fersulesem tovabb rosszabodna, akkor beavatkozasra van szukseg. Sajnos a bal oldalon mar egyaltalan nem kapok levegot, ezert egy hettel ezelott irta, hogy azonnal meg kell muteni, mert mar nincs tul jo allapotban. Par kerdesre nem volt idom:

Allitolag ez egy husz perces kis mutet. Gondolom nagyon ciki a kerdes, de lehet altatast kerni, ha nem, mennyire kellemetlen vagy jar fajdalommal?

A mutet utan ugyanugy fog kinezni az orrom, vagy lehet rajta latni valamilyen `elvaltozast`?

Szabadsagra megyek haza, de ezt az idot beteg szabadsagnak szeretnem kivenni., Mennyi munkanaprol van szo ebben az esetben? Eleg sokat kell hajolgatni es emelni a munkahelyemen, lehet ezt mar csinalni kb. ket nappal utana?

Ha kulfoldon van tajkartyam, de van egy unios kiegeszito kartyam is, ebben az esetben a beavatkozas teritesmentes?

Amiert egy kicsit tartok a dologtol..panik beteg vagyok, es sokszor ha csak be van dugulva az orrom, mar akkor akkor elojon a szorongas, amiert nem kapok levegot, a gyogyszeres kezelest karacsonykor abbahagytam, de, hogy megelozzem, lehet a beavatkozas napjara nyugtatot szedni? - en azert orulnek az altatasnak is jobban...

Egyelore ennyi kerdesem van, remelem nem hagytam ki semmit:)

 

Koszonettel,

A.

 

WEBBeteg szakértő válasza orrsövény műtét témában

Tisztelt Beteg! Egyenként válaszolnám a kérdéseit: - Az orrsövényferdülést nem igazán kell "azonnal" megműteni, mivel semmi életveszélyes állapothoz nem vezet. Nyilván, ha Önt zavarja, akkor célszerű minél előbb, de orvosilag sosem sürgős műtét. - Az altatás kérdését az operáló orvossal kell megbeszélnie. Elvileg lehet kérni. Amúgy 20 percnél szinte mindig tovább tart a műtét. Inkább fél óra - 1 óra az időtartam. - Kívülről nem lesz nyoma a műtétnek. - Ajánlott 1 hétig pihenni műtét után. A 2 nap korai, mivel bevérezhet, és lassabban, kevésbé szépen gyógyulhat. Nem feltétlenül, de benne van a pakliban. - Az a gyanúm, hogy ha nincs érvényes magyar TAJ kártyája, akkor fizetni kell a műtétért. - Minden műtét előtt kapnak a betegek előkészítő gyógyszerelést, melynek része nyugtató is.

Megválaszolva: 2010. május 12.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Orrsovenyferdules
1hete müzöttek orrsovenyferdulessel.es lasztikaval.kerdeseim: lehetseges e mütet utan összenövesek? most faj a torkom es kicsit nathas vagyok.ez, mennyire...
Orrsövény műtét
Jó napot! Olyan kérdésem lenne, hogy lehetséges lenne e egy olyan orrsövény műtét, amit helyi érzéstelenítésben végeznek, és az operáció után a beteg...
Orrsövény műtét után arcüreggyulladás?
Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! 2014. február 17-én volt egy orrsövény/orrpolip/orrmandula műtétem. Erre az állandó jelleggel fellépő arcüreggyulladás miatt volt...
Orrsövény műtét után szédülés
Kedves Dr Úr/Nő! Pontosan ma 1hete műtötték az orrsövényemet (a jobb oldalt egyenesítették ki). A műtét érzéstelenítésben történt, kaptam nyugtatót, ami...
Orrsovényferdülés műtét
Tisztelt Doktor ÚR/ Nő! 2 hónapja mütöttek orsövényferdüléssel. Tudom, hogy a mütétnél felszívodó varratot használnak, 1 ki is esett műtét után 1 hétre.de van...
Ismert spontan orrsövény perforatio
Kedves dr. Úr! /Nő! A kérdésem az lenne, mivel betegségből ered az orrsövény ferdülés és orrnyálka kiszáradása, OEP támogatással lehet a műtétet...