Mandulaműtét után is megnagyobbodott a nyirokcsomó

Tisztelt Doktornő,

23 éves nő vagyok, két hete vették ki a torokmanduláimat, idült mandulagyulladás miatt. A dolog három éve húzódott már, de mivel nem használtak az antibiotikumok, gyógyszerek, műtétet javasoltak. A seb szépen gyógyul, már kevés fájdalmat okoz. A bal oldai nyirokcsomóm meg van duzzadva, ez végig kísért a három év alatt, gyakran fájt, néha egész pici volt, de mindig kitapintottam. (vékony testalkatú vagyok) Csináltattam ultrahangot, a gégészek szerint nincs kóros elváltozás. A műtét előtti leletemre ezt írták: mko-i állkapocsszögletben parajugulárisan apró, mobilis nyirokcsomók tapinthatók. A kérdésem az, hogy ezek elmúlnak a műtét után? Én csak ezt az egyet érzem, a többit nem. Lehetséges, hogy már régóta óta ott van az idült gyulladás miatt, (több, mint három éve) és nem is húzódik vissza? Alapból nem tapintható, csak ha tudatosan keresem és úgy fordítom a fejem. A gégész azt mondta, ezek természetes, hogy ott vannak, néha mégis aggódom. Köszönöm válaszát!  

WEBBeteg szakértő válasza mandula témában

Kedves Kérdező!

A nyaki, állszögletben elhelyezkedő megnagyobbodott nyirokcsomó az idült mandulagyulladás velejárója. A műtét után lassan fejlődik vissza. Egyes esetekben pedig tapintható marad. Ha egyéb kóros eltérés nincs, teendőt nem igényel, jelenlétük tulajdonképpen természetes.

 Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

WEBBeteg szakértő
Dr. Piros Zsuzsanna
Kérdés: 2009. augusztus 07., 12:58 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 07., 12:58
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mandula megnagyoboddas
Üdvözlöm! A kérdésem az lenne hogy a bal oldali mandulám meg van nagyobbodva időnként fehéres sárgás folyadék ürül belőle lázam nincs ha beteg...
Mandulagyulladás
Tisztelt doktorúr/nő! Az utóbbi időszakban kétszer volt tüszös mandulagyulladásom.Az elsőnél nem volt különösebb panaszom, viszont a...
Lelet értelmezés
Kedves Doktor Úr! Mandulagyulladás után torokleoltás történt, az eredményt szeretném ha értékelné. Torokváladék tenyésztése Eredmény: Az...
Mandula rák?
Tisztelt Dr.nő! A következő lenne a kérdésem! Fel eve begyulladt a bölcsesség fogam, es kétszeri antibiotikum kezelés utan lehetett csak ki műteni...
Mandula
Üdvözlöm! Manduláim kivételét javasolták mert már 1, 5 éve állandó hőemelkedésem van, hullik a hajam és időnként fájnak az izületeim. Sok...