Torokfájás és mikrobiológiai lelet

Tisztelt Doktor Úr! Tartósan, körülbelül 4-5 hónapja küzdök folyamatos torokfájással, amivel már háziorvosnál is jártam, illetve ő fül-orr-gégészetre is elküldött a panaszommal. Kezdetben antibiotikumot írt nekem a háziorvos, hátha csak bakteriális fertőzés, azonban az teljesen hatástalannak bizonyult. A torkom a saját észrevételeim alapján is folyamatosan piros (a papíromon vérbő garat + idült pharyngitis van feltüntetve), illetve egy-egy napon jobban fáj és kapar, de van olyan nap is mikor szinte alig érzem. A reflux gyanúja is felmerült, úgyhogy jelenleg reflux elleni gyógyszer is szedek 1 hete (ugyanis refluxra utaló tüneteim is voltak, ezek a gyógyszer hatására javulni látszanak), a torkomban viszont egyelőre nem érzek jelentős változást. Illetve a fül-orr-gégészeten vettek tőlem torokkenetet is, amelynek a mikrobiológiai lelete Staphylococcus aureus (sok telep) mikrobát mutatott ki. Azonban a fül-orr-gégészeten már az első látogatásom alkalmával is az volt az érzésem, hogy az orvos nem veszi komolyan a problémámat, és anélkül elküldött volna, hogy belenéz a torkomba, most pedig a leletem elektronikus megérkezését követően telefonon érdeklődtem a további teendőkről, és az asszisztens azt mondta, hogy írnak fel nekem antibiotikumot, majd ezt követően az orvos elküldött azzal, hogy minden rendben van, és erre nem kell semmit szednem, semmi bajom. Ezzel kapcsolatban érdekelne az Ön véleménye is, ugyanis teljesen tanácstalan vagyok. Esetleg javulhat a későbbiekben a reflux elleni gyógyszer szedésével a torkom is, vagy annak már éreznem kéne a torkomban is a hatását? A labor által meghatározott mikroba valóban érdektelen az esetemben? Illetve érdemes lenne inkább más szakorvost is felkeresnem a problémámmal? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza a Torok témában

Tisztelt Uram, Igaza van a kollégának, a S.aureust általában a normál flora részének tekintjük. A reflux lassan gyógyul. Gyakori, különösen fiatalabb korban az orrnyálkahártya duzzanata, ami miatt az orrlegzes romlik, így a torok kiszárad. Emiatt javaslom, hogy a reflux terápiát egészítse ki clinsin vagy neilmed orröblítő legalább esti, de akár napi kétszeri használatával.

Kérdés: 2020. november 30., 16:15; Megválaszolva: 2020. november 30., 16:45
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
5,5 éves kisfiú tikk
Ciripelo hang
Orrdugulás
Hólyag a torkomban