3 éves kisgyermek tympanometric vizsgálata

Tisztelt Doktor Úr! Kislányom idén szeptemberbe kezdte az óvodát (most 3, 5 éves) . Októberben benáthásodott. Ami végül ráhúzódott a jobb oldali fülére. A fülgyulladásra (okt. vége) Cefzil (60ml) antibiotikumot kaptunk, valamint ciloxan csepegtettünk a fülébe és az orrába is. Az ősziszünetre látszólag rendbe is jött. nem folyt az orr, s nem fájlalta a fülét. Viszont november közepe felé kértem beutalót a fül orr gégészetre, mert szerintem valami nem stimmelt: az orr a helyett a száján veszi a levegőt, s éjszaka horkol, s valami néha "zörög" az orrában, de porszívós orrszívás után sem igazán jön ki semmi, ill. szerintem hangosabb beszél mint szokott, de nem köhög, nem tüszög, igaz pár napja néha a horkolás éjszaka köhögésbe fullad. Dec. 4. jártunk a szakrendelésen. Azt mondták, hogy savos középfülgyulladása van a gyereknek, tartsam távol az óvodától legalább 1 vagy 2 hónapra. Igaz a doktorúr, csak a fülébe nézet bele a gyereknek. Ha kell alkalmazzak orrcseppet, nézzek utána az interneten. Mivel csúnyán néztem végül elküldték tympanometriára, az én megnyugtatásom végett. Közben jártunk a háziorvosnál, ő azt mondta, hogy elég csúnya a torka, levett egy gyors tesztet a bacilusokra nézve a torokból, de az negatív lett. Azonban van valami sárgás bevonat a nyelvén, ami fogkefével nem jön le. A tympanogram eredményünk, melyen ma voltunk, viszont nem lett jó, legalábbis a mérést végző hölgy ezt mondta a kérdésemre, de többet nem. Kontrollra dec.14-re kaptunk időpontot, ami majd csak egy hét múlva lesz. A tympanogram eredményünk a következő lett: bal fül: peak ya: 0, 5 mmho gr (width):120 daPa * TPP: -170 daPa ** Vea (+200): 0, 5 cc* jobb fül: peak ya: N/A mmho gr (width):N/A daPa TPP: N/A daPa Vea (+200): 0, 4 cc* Közben elkezdtem adni a gyereknek a Lymphomyosot cseppet. Korábban amúgy olyan igazán nem volt beteg, néha volt egy kis nátha, de azok általában egy hét alatt elmúltak. Kérdésem az lenne, hogy mennyire rossz az eredmény? Kell-e aggódnunk, okoz-e maradandó halláskárosodást? Mit tehetünk, addig, amíg nem kerülünk sorra a szakrendelésen? Olvastam a Nasopax orrsprayról, az segíthetne? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza középfülgyulladás témában

Tisztelt Szülő!

A tympanometriás eredményen a jobb oldali középfülgyulladás következménye látszik (vaskos dobhártya vagy folyadék a középfülben) , a bal fül közel normális.

Maradandó károsodás nem várható, de érdemes lenne az ünnepek után egy kontroll mérést csinálni, mert addigra meg kell javuljon teljesen, csúcsnak kell látszódni, ugyanúgy, mint a bal oldalon.

A közösségmentességgel egyetértek, gyakori orrfúvás és levegőzés lehet még hasznos

Kérdés: 2017. december 06., 16:21; Megválaszolva: 2017. december 06., 18:51
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés
Torok szúrás
Mandulagyulladás