• hallójárat gyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        T. Doktornő/úr! a kislányomnak visssztérő hallójárat gyulladásai vannak. Kapott rá kenőcsöket (Alkcema, Gentamicin, Elocom). Ennek ellenére mindig begyullad a hallójárata. Nem szivesen kenem ezekkel a kenőcsökkel, mert azt olvastam, hogy a fültisztító pálcikával sok sérülést okozhatunk. Régebben fülcseppet kapott (először Ciloxant majd Gentamicint) de csak egy időre szüntette meg a gyulladást, miután fültisztítóval először a doktornő steroidos kenőcsöt és antibiotikumot tett bele. Most is így jártunk, a tisztítás után azt mondta a doktornő, hogy most nem kell otthon bekenni, legfeljebb, ha fáj egy kis Elocommal és A-cerument használjak, hogy pótoljuk a fülzsírt. Ettől elmúlik a gyulladása? kértem, hogy tenyésztést végezzünk és most voltam az eredményért, kiderült hogy a gentamicinre és a ciprofloxacinre rezisztens S. epidermidis baktériuma van, rezisztens még a penicillinre, ampicillinra, doxicyclinre, amikacinra, tobramycinre, netilmicinre. Érzékeny az oxacillinre, peperacillin/tazobacra, amoxicillin/clav.savra, erythromycinre, clarithromycinra, azithromycinre, clindamycinre, vancomycinre, sumetrolimra. Milyen therapiát javasol erre? Valamilyen fülcsepp kellene és nem kenőcs, hogy ne sértsem meg vele a vékony, most is hámló bőrét a fülén. Tisztelettel: T. T. ui.: még annyi kérdésem lenne, hogy lehet-e kezelni fokhagymaolajjal vagy ecetttel, hidrogén-peroxiddal a fülét, belecsepegtetve ezeket?

        Svábhegyi Gyógyintézet válasza a fülgyulladás témában

        Kedves Kérdező! A hallójárat gyulladásokat - a hallójárat alapos, kiméletes kitisztitása után - célszerűen folyékony, és nem kenőcsformájú szerekkel érdemes kezelni, méghozzá fülésznek, és ha súlyos és szükséges, akár naponta. A kezeléshez jelent ugyan támpontot a váladék mikrobiologiai tenyésztése, de annyira azért nem, hogy annak alapján helyileg antibioticummal kezeljünk (Szisztémás antibiotikus kezelés csak a legsúlyosabb esetekben szokott szóba jönni). Kitűnő, helyileg ható fertőtlenitő szerek vannak, amelyekkel szemben általában nincsen rezisztens kórokozó. Persze fontos tisztázni, nem gombás fertőzés okozza-e a makacs tüneteket (mert akkor hámlasztás is szükséges lehet az egész bőrt átszövő gombafonalak miatt) és tisztázni kell az esetleges allergiás, atopiás hátteret is. Utóbbi miatt intézetünk speciális profilját is szives figyelmébe ajánlom - inkább, mint a fokhagymaolajat, az ecetet és a hydrogénperoxidot. Ezek a háziszerek szűkebb javallati körben használhatóak, de a hallójáratgyulladás általában nem tartozik ezek közé. Üdvözlettel dr. Votisky Péter Svábhegyi Gyógyintézet www.svabhegy.eu


        Kérdés: 2012. július 10., 16:27; Megválaszolva: 2012. július 13., 17:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: