• Mit tehetek csonthártyagyulladás esetén?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Dec. 29-én eltávolították a jobb felső 5-ös gyökérkezelt fogam, mert nagyon fájt. Egy gennyzacskót talált az orvos a végén, amikor kihúzta (4 érzéstelenítőt adott, de így is fájt). A problémám ezután kezdődött, jöttek az ünnepek és leghamarabb a fájdalmakkal, ami azután lett január 3-án kerültem fogorvoshoz, akkor egy injekcióval, ami a szememig hatolt, felnyitotta a lyukat és kitakarította, tett bele két aszpirint, azóta eltelt lassan 3 hét, és a fájdalom nem szűnik, hanem fokozódik. Heti 3-szor felnyitja, átfertőtleníti és tesz bele aszpirint, a fájdalom eleinte 2-3 napra is megszűnt, most a legutóbbi esetben már csak órákra (elszedtem 1 1/2 doboz dalacin c és már több mint 2 doboz cataflánt is). A fájdalom éjszaka a melegtől fokozódik. A szemem nem tudom nyitva tartani, a fülem fáj és lüktetést érzek a foglyukban. A fogorvosom egy üregről beszél, amelyből eltűnt a vérrög és csontgyulladást kaptam, ennek a gyógyulása nagyon hosszú, de a fájdalomnak nem fokozódni kellene szerintem, hanem csökkenni. Nem jól gondolom? Mit tegyek? Forduljak szájsebészhez, kérjek röntgent vagy mi az, amit még én tehetek a gyógyulás érdekében? Mi történt, ez mi lehet, mik az okok és van e valami öngyógyítás?

        WEBBeteg szakértő válasza a foghúzás témában

        Nem ritka jelenség gyulladásos fogak eltávolítása után, hogy a helye begyullad. A tünetek, amit leírt egyértelműen erre utalnak. Előfordul, hogy a fog felett elhelyezkedő arcüreg nyálkahártyája is izgalomba jön, ekkor arcüreg gyulladás jelei mutatkozhatnak.

        Amennyiben a szájüreg és az arcüreg nem kommunikál (nem nyílt össze)- gondolom ezt a fogorvosa leellenőrizte (orrfújási próba), adekvált terápia esetén bár nem túl gyorsan, de a gyulladásos tünetek megszoktak szűnni, a seb meggyógyul.

        A sebet többféleképpen lehet kezelni. Régebben sokat alkalmaztak salicilsavas (aspirines) gyógyszereket foghúzás sebébe, de nekem ezzel nincs tapasztalatom, mert mi a szájsebészeten ezt nem alkalmazzuk. Én ilyenkor érzéstelenítést követően alaposan kitisztítom a sebet, hogy jól bevérezzen (A vér alapvető a sebgyógyulás szempontjából), majd összehúzom a sebszélt, ha szükségesnek látom jodoformos gézcsíkot helyezek bele (néha speciális kámforos-fenolos oldattal átitatva) - egy-két naponta kicserélem a csíkot.

        Általában nagyon szépen fokozatosan megszünnek a panaszok pár nap alatt. Kiegészítésként fájdalomcsillapítót írok (pl az ön által említett cataflamot), antibiotikumot csak ritkán, általános tünetek esetén rendelek (láz, gennyedés stb.) Szövődményes arcüreg gyulladás esetén fül-orr-gégészeti konzílium esetleg szóba jön. Vannak sebekbe való gyári készítmények, én nem szoktam őket alkalmazni, nincs tapasztalatom velük.

        Maga annyit tehet, hogy nagyon tisztán tartja a száját (a seb környékét is), ha dohányzik, kerülje most. 

        Ha makacs a probléma és a fogorvos nem jár sikerrel, esetleg egy szájsebészeti szakrendelésre beutalóval elmehet.

                                                      Remélem segítettem 
                                                                                     Dr.Katona Pál
                                                                                     fogszakorvos
                                                                             dento-alveolaris szájsebész


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-21 11:53:59; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 13:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Érdeklődöm, hogy fogászati jellegű, altatásban végzett műtétet megelőzően mikor szabad alkoholt inni. Előtte 2-3 nappal lehet még bort, pezsgőt fogyasztani? Alapbetegség: magas vérnyomás
        Tisztelt doktor Úr! Fogyulladás miatt tegnap arra keltem fel,hogy bedagadt a jobb oldali arcom, mivel ez vasárnap történt,és a környeken nincsen sürgősségi ellatás,ezért nem tudtam mi mást tenni, mint megvárni a hétfő reggelt, ma reggelre...
        Üdvözletem. 23 éves, normális életet élő fiatalember vagyok. Egyszerre hirtelen kialakult a nyelvemen valami fehér. Kellemetlen lehelletet eredményez azóta is. Voltam vele vizsgálatob, ott megállapították, hogy se nem gomba, se nem...
        Tisztelt Doktor nő! Évek óta tartó szájszaggal küzdök, mióta az eszemet tudom, fennáll a probléma. Akkoriban egy lyukas tejfognak tudtam be a kellemetlen állapotot, de miután kiesett, azután sem szűnt meg a probléma. 3 éve a manduláimat...
        T, Doktornő! A kivehető felső fogsoromat tartó fogak nyakánál, a belső oldalon, az íny és a szájpadlás határánál, táskás duzzanat alakul ki időnként. Ott ahol a rögzítőkapocs van. A fogsor levételénél megsérül ez a duzzanat....
        Üdvozlom nekem ojan broblemam lene hogy aszaj felső réz minket oldalon nincs nyalóka hargya Es a torok sem a régi meg anyelocso is égető érzést nyujt Na meg a kozerzetre is kihat egy pici fejfájással is nagyon romlanak a fogaim. Eben kérem a...
        Megrepedt a porcelán hidam, pici darab le is tört belőle belül. Ráharaptam kemény dologra. Lehetséges-e ennek javítása, vagy ilyenkor csak cseréről lehet szó? Köszönöm válaszát.
        Jó napot kívánok! Egy ket hónapja kezdődött vérzés az ínyemből az egyik jobb felső rágó fogamnál. Pár éve volt már ilyen, akkor rossz fogra gyanakodtam, de a fogorvos nem talált semmit, és mivel volt már fogíny gyulladásom, ezért nem...