Mit tehetek csonthártyagyulladás esetén?

Tisztelt Szakértő! Dec. 29-én eltávolították a jobb felső 5-ös gyökérkezelt fogam, mert nagyon fájt. Egy gennyzacskót talált az orvos a végén, amikor kihúzta (4 érzéstelenítőt adott, de így is fájt) . A problémám ezután kezdődött, jöttek az ünnepek és leghamarabb a fájdalmakkal, ami azután lett január 3-án kerültem fogorvoshoz, akkor egy injekcióval, ami a szememig hatolt, felnyitotta a lyukat és kitakarította, tett bele két aszpirint, azóta eltelt lassan 3 hét, és a fájdalom nem szűnik, hanem fokozódik. Heti 3-szor felnyitja, átfertőtleníti és tesz bele aszpirint, a fájdalom eleinte 2-3 napra is megszűnt, most a legutóbbi esetben már csak órákra (elszedtem 1 1/2 doboz dalacin c és már több mint 2 doboz cataflánt is) . A fájdalom éjszaka a melegtől fokozódik. A szemem nem tudom nyitva tartani, a fülem fáj és lüktetést érzek a foglyukban. A fogorvosom egy üregről beszél, amelyből eltűnt a vérrög és csontgyulladást kaptam, ennek a gyógyulása nagyon hosszú, de a fájdalomnak nem fokozódni kellene szerintem, hanem csökkenni. Nem jól gondolom? Mit tegyek? Forduljak szájsebészhez, kérjek röntgent vagy mi az, amit még én tehetek a gyógyulás érdekében? Mi történt, ez mi lehet, mik az okok és van e valami öngyógyítás?

WEBBeteg szakértő válasza foghúzás témában

Kedves Kérdező! Nem ritka jelenség gyulladásos fogak eltávolítása után, hogy a helye begyullad. A tünetek, amit leírt egyértelműen erre utalnak. Előfordul, hogy a fog felett elhelyezkedő arcüreg nyálkahártyája is izgalomba jön, ekkor arcüreg gyulladás jelei mutatkozhatnak.

Amennyiben a szájüreg és az arcüreg nem kommunikál (nem nyílt össze) - gondolom ezt a fogorvosa leellenőrizte (orrfújási próba) , adekvált terápia esetén bár nem túl gyorsan, de a gyulladásos tünetek megszoktak szűnni, a seb meggyógyul.

A sebet többféleképpen lehet kezelni. Régebben sokat alkalmaztak salicilsavas (aspirines) gyógyszereket foghúzás sebébe, de nekem ezzel nincs tapasztalatom, mert mi a szájsebészeten ezt nem alkalmazzuk. Én ilyenkor érzéstelenítést követően alaposan kitisztítom a sebet, hogy jól bevérezzen (A vér alapvető a sebgyógyulás szempontjából) , majd összehúzom a sebszélt, ha szükségesnek látom jodoformos gézcsíkot helyezek bele (néha speciális kámforos-fenolos oldattal átitatva) - egy-két naponta kicserélem a csíkot.

Általában nagyon szépen fokozatosan megszünnek a panaszok pár nap alatt. Kiegészítésként fájdalomcsillapítót írok (pl az ön által említett cataflamot) , antibiotikumot csak ritkán, általános tünetek esetén rendelek (láz, gennyedés stb.) Szövődményes arcüreg gyulladás esetén fül-orr-gégészeti konzílium esetleg szóba jön. Vannak sebekbe való gyári készítmények, én nem szoktam őket alkalmazni, nincs tapasztalatom velük.

Maga annyit tehet, hogy nagyon tisztán tartja a száját (a seb környékét is) , ha dohányzik, kerülje most.

Ha makacs a probléma és a fogorvos nem jár sikerrel, esetleg egy szájsebészeti szakrendelésre beutalóval elmehet.

Remélem segítettem

Dr.Katona Pál

fogszakorvos

dento-alveolaris szájsebész

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. január 21., 11:53 ;Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 13:18
Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek
foghúzás
Tisztelt Doktornő! Szerdán este pár perc alatt kiműtőtték a bal felső bölcsességfog gyökeremet. A fog évekkel ezelőtt tőből kitört. A...
Foghúzás reggeli rosszúllét...
Tisztelt Doktor Úr Doktor Nő! Egy olyan kérdésem lenne, hogy a tegnapi nap folyamán ki kellett húzni egy fogam. Ezzel nincs is probléma kialakult...
Foghúzás utáni fájdalom
Hat hete sorozatfoghúzásokután ez állkapoçscsontban visszatéro erősfájdalom van.Bal oldal dagadt.4 napja Dalacin antibiotikumra még nem...
Mi okozhatja?
Üdvözlöm! Kezdem a legelején... Körülbelül 2hete fogfajassal küzdök, ez idő alatt nem igazán tudtam enni inni is csak keveset, harom napja...
Fogfájás
Tisztelt Doktor! Pár hete letört a fogam. Érzékeny volt, és elmentem fogászatra. Betömték, viszont két nap múlva nagyon fájt. Érintésre az íny...