• Fogas kérdés:)

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! Kisfiam miatt kerestem meg önt, aki nemsokára 8 hónapos lesz. Az alsó két metszőfoga rendben kibújt, a felsők most készülődnek. Egyik oldalon viszont sárgás-barnás elszíneződést vettem észre néhány napja. Látszólag már kint kellene legyen a fog hegye, de ha végighúzom az ujjam nem érzek semmit. Lehetséges, hogy elromoljon egy olyan fog ami éppen kibújt illetve az a fele ami még az íny védelmét élvezi? Kisfiamról tudni kell, hogy egy orrmandula probléma miatt nem evett rendesen hónapokig, így a hízás üteme sem volt megfelelő. Mivel ezt nem tudták illetve nem voltak hajlandóak tudomásul venni a kicsi orrproblémáját, más ötletük nem lévén tejfehérje allergiásnak mondták. Speciális, tejmentes tápszert kap azóta is, ehhez írtak fel neki egy maltodextrin tartalmú étrend kiegészítő port(Fantomalt), hogy jobban hízzon, táplálóbb legyen a tápszere. Ajánlották a szőlőcukrot is édesítésnek, hogy jobban tetsszen a kicsinek a táp íze. Sajnos megfogadtam az orvosok tanácsát, annyira kétségbe voltam esve, ugyanis kisfiam szinte elfogyott. A sok gonddal teli, fárasztó nap végére bizony sokszor elmaradt a fogmosás is. Jóvátehetetlen kárt okoztam? Mivel megoldódni látszik a kicsi egészségügyi problémája (találtunk egy remek orvost)és enni kezdte a zöldségeket-gyümölcsöket, így arra gondoltam, elhagyom a cukrozást és a maltodextrint. Vettünk speciális gyermekfogkrémet (elmex) és minden nap adok a picinek kalciumos szirupot (tápszerébe keverve). Elég lehet ennyi intézkedés? Mi okozhatja az elszíneződést az ínyén/fogkezdeményen? Az alsó metszőfogakon fehéres foltokat vettem észre- kalcium hiányt jelez? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Volom András válasza a fogzás témában

        Kedves Látogatónk! Nagyon örülök, hogy szerencsésen alakul a csemete sorsa. Az elszíneződés nem biztos, hogy szuvasodás. A táplálkozás alapvetően hat a fogfeklődésre, így okozhta elszíneződést is. Az elromlás viszont nem zajlik le ilyen gyors tempóban. Az Elmex fogkrémmel csak óvatosan szabad bánni, mivel ilyen korban e gyermek lenyeli a fogkrém egy részét így nehéz kontrollálni a bevitt fluorid mennyiségét. A mechanikai tisztítás a legfontosabb. Ezt szolgálja a megfelelő -zölsekben gazdag-étrend is. Véleményem szerint várjuk meg amíg teljesen ki nem bújik az érintett fog. Akkor jobban lehet majd látni mi a gond. Feltételezve a legorrszbbat, hogy beszuvasodott a fogak felszíne itt is azt tudom mondani, ha a gyermek jól van táplálva, azaz nincs teletömve finomított szénhidrátokkal (kenyér, süti, tészta) amikből lepedék rakódik a fogakra és erősen rág, akkor az öntisztulás révén a metszőfogak szuvasodása nem tud tovaterjedni, megáll. Szívesen venném, ha egy telefonnal készített fotót küldene ( ez négykezes munka az apukával együtt) Üdv:Dr Volom András


        Kérdés: 2018. március 24., 09:20; Megválaszolva: 2018. március 26., 15:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: