Mitől lehet erős sárgás nyelvlepedékem?

Tisztelt Doktornő/úr! Problémám az, hogy a nyelvemen erős sárgás elszíneződés tapasztalható, körülbelül 2 éve. Voltam is ezzel belgyógyásznál, de nem mondtak semmi konkrétat, csak, hogy figyeljek oda a táplálkozásomra, amire akkor is, és most is odafigyelek, amennyire csak lehet odafigyelek a táplálkozásomra, nem dohányzok, nem iszok, ráadásul ugyanazt eszem, mint édesanyám, édesapám, és a testvéreim, és nekik nincsenek ilyen tüneteik, de nem eszünk "szemetet", odafigyelünk vásárláskor a tartósítószerekre, egyéb egészségtelen anyagokat kerüljük. Van egy kissé megemelkedett bilirubin szintem 27, 1, kb. 22-ig van a normális (valószínűleg ez a két kúra roaccutan szedésének köszönhető), de háziorvos azt mondta, hogy nem ettől van ez a tünet. Gyomorbántalmaim nem nagyon vannak, de olykor egy-egy hasmenés azért szokott jönni. Egy alapos fogmosás által eltávolítható nagyjából a lepedék, de 12-24 óra alatt teljesen újra képződik. Csatoltam róla képet, és amint látja nem túl gusztusos a megjelenése, ezért mindenképp szeretném megoldni a problémát, még akkor is, ha ez esetleg egy normális emésztési mellékhatás, bár kétlem, hogy ez normális lenne, mert nem hiszem, hogy véletlenül és ok nélkül képződik ez ott, mindennek van valami oka, másrészt nagyon kellemetlen ez a dolog, amikor az ember a párjával csókolózik. Tehát mindenképp szeretném megszüntetni ezt a tünetet, bármi is okozza. Csatoltam a lepedékről képet, hogy, hogyan szokott kinézni. Segítségét előre köszönöm.

Dr. Varga Éva válasza nyelv lepedék témában

Kedves Kérdező! Lepedékes sárgás nyelvet általában a megnövekedett nyelvpapillákon könnyebben megtapadó baktériumok okozzák. Lehetséges, hogy ehhez még társul a kúraszerúen szedett gyógyszer okozta szájszárazság. Próbálja meg kerülni a kávé, tea fogyasztását, különösen reggel és figyeljen oda a rendszeres folyadékpótlásra. Bár a szájszárazságot nem említette, de ha észleli a tünetet, gyógyszertárakban speciális fogkrémet tudnak ajánlani. Fontos az alapos szájhigiénia mellett a nyelvtisztító rendszeres használata, ha van lehetősége, nézzen utána az Orasys terméknek. Amennyiben panaszai továbbra is fennállnak forduljon parodontológus szakorvoshoz.

Megválaszolva: 2013. május 22.

Kérdések és válaszok: Fog- és szájbetegségek

Sárgás lepedék a nyelven
Tisztelt doktor úr/ doktornő! Kb. három hete (szept. 4.) húzták ki négy fogamat, a kisőrlőket, mert fogszabályzóm lesz. Az orvos adott egy kártyát, amin az...
Alsó fogíny válasz
Tisztelt Doktornő! Kb. 3 hónapja voltam fogkőszedésen. Az enyhe fogíny gyulladás hol látható? A kis kapillárisok jelenlétét, a fogak és az íny találkozásánál?...
Folt a szájnyálkahártyán
Tisztelt Doktornő! Egyik napról a másikra megjelent férjem szájnyálkahártyáján egy fehér folt, ami nyomás hatására enyhén fáj. Az azt megelőző nap este...
Fognyaki kopás
T. Doktornő, Előző válaszára szeretnék reagálni. A fogorvos a fogíny recessziót nem említette, csak a fognyaki kopást. Ezt is akkor okozhatja a rossz fogkefe...
Fognyaki kopás
Kedves Doktornő! Enyhe fognyaki kopást azonosított a fogorvos 1-2 fogamon. Ez megegyezik a fogíny recesszióval? Ha nem, mi a különbség, kiváltó ok? Szükséges...
Foghúzás utáni foghely, íny fájdalom
Tisztelt Doktornő! Több, mint egy hónapja húzattam fogat, felül, és pár napja elkezdett a foghely, íny fájni erősen, lüktetni azon a szakaszon. Érzem,...