• Honnan tudom, hogy még megbízhatóan hat a fogamzásgátló tablettám?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Két éve szedem a Lindynette 20 nevezetű fogamzásgátló készítményt. Általában rendszeresen szedem a készítményt, este 8 óra körül. Azonban, az elmúlt pár hónapban azt tapasztaltam, hogy a menstruációm későbbi időpontban jelentkezik a megszokottnál. Ez azt jelenti, hogy az esti 8 órakori tabletta szedés hatására a menstruáció jelentkezésének megszokott időpontja, az esedékes nap esti órájában volt (21 vagy 22 órakor). Azonban ez megváltozott, mivel a menstruáció az esedékes napot követő reggeli órában jelentkezik. Ami azt illeti, pár órával később, azaz ha eddig 22 órakor vagy legkésőbb 23 órakor következett be a vérzés, most már hajnali órákban. Ennek érdekében megpróbáltam, hogyha egy órával előbb szedem be a tablettát akkor hamarabb jelentkezik-e a menstruációm. Sajnos, nem jártam sikerrel. Ami fokozza aggodalmamat a fogamzásgátló tabletta hatását illetően, hogy amikor elkezdtem szedni a tablettát akkor a menstruációm alatt szolid, kis menstruációs görcseim voltak. Azonban az elmúlt pár hónapban a menstruációs görcsök megerősödtek. E mellett a vérzés időszaka is rövidebb lett. Eddig az átlagos időtartama a menstruációnak 5 nap volt. Ez lerövidült különösebben az utolsó, e havi vérzésemkor körülbelül 3 napra. A fenti megfigyelések alapján, kizárva azt a feltételezést, hogy a fogamzásgátlót össze-vissza időpontokban szedem, lehetséges-e, hogy a fentiek tünetei annak, hogy a fogamzásgátló gyógyszer hatása csökkenhetett valaminek a hatására? Esetleg attól, hogy már a szervezetem nem úgy dolgozza fel vagy nem a megfelelő módon szívódik fel a fogamzásgátló készítmény? Válaszát előre köszönöm! Tisztelettel, Boglárka

        Dr. Csuth Ágnes válasza a fogamzásgátló témában

        Kedves Boglárka! Változhat a szervezet, változhat a fogamzásgátlóval kapcsolatos megvonásos vérzés, de ha mindig 12 órán belül vette be, akkor semmi oka aggodalomra, a szervezet védve van a nem kívánt terhességgel szemben.


        Kérdés: 2011. szeptember 27., 22:43; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 14:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: