• Fogamzásgátló tabletta és az agyvérzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kwedves Doktornő/Úr! Szeretném megtudni, hogy miért nem szedhető a fogamzásgátló tabletta akinek agyvérzése van/volt a múltban? Egyik gyógyszer leírásban olvastam a neten. Így rákerestem néhány tablettára is, hogy írja-e ezt vagy sem. Azért is érdeklődök efelől, ugyanis Hydrocephalus-os beteg vagyok csecsemőkorom óta. Nőgyógyászomtól nem kérdeztem meg részletesen, hogy miért nem szedhetek tablettát. Így önhöz fordulok, hogy valyon mi gátolja az agyvérzéses embert a tabletta szedésben. Köszönöm előre is a válazt!

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló témában

        Tisztelt Kérdező! A jelen ajánlások és protokollok szerint (pl. az amerikai CDC és WHO 2010-es ajánlása, ld. http://www.cdc.gov/mmwr/pdf/rr/rr59e0528.pdf) a stroke, azaz cerebrovascularis esemény a kórelőzményben abszolút ellenjavallja a kombinált fogamzásgátló szedését. Ez annak ellenére is így van, hogy bizonyos friss vizsgálatok és könyvek (pl. Fritz, Speroff: Clinical Gynecologic Endocrinology and infertility, , 8. kiadás, 2011) már megkérdőjelezik, hogy nem dohányzó, 35 év alatti, normál vérnyomású egyéneknél növelik-e egyáltalán a stroke kockázatát a hormonális fogamzásgátlók. Ráadásul a stroke 2 típusa közül a vérzéses stroke-nál (amivel az Ön esetében szemben állunk) eleve kevésbé érthető a fogamzásgátlók esetleges káros hatása, hiszen ezek nem vérzést, hanem trombózist tudnak okozni, s így a stroke másik (ischeaemiás) típusát. Mindezeket tudva és átgondolva is csak az mondható, hogy a jelen szakmai protokollok alapján Önnek sajnos valóban nem írható kombinált oralis fogamzásgátló készítmény.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. szeptember 19., 18:46; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 21:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés