• Hízás Tri Regol fogamzásgátló mellett

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! 24 éves lány vagyok. Több mint fél éve nem szedek fogamzásgátlót. Tri-regolt szedtem 1 évig, majd fél évig Sambát. Nagymamának volt trombózisa, de ez nem érdekelte a nőgyógyászomat, felírta a Tri-regolt. Aztán elkezdtem hízni, és hiába mozogtam, nem ment lejjebb. Visszamentem hozzá, hogy írjon fel valamilyen alacsonyabb hormontartalmú gyógyszert, ekkor írta fel a Sambát. Eközben viszont apukám is trombózisos lett, ezért kértem, hogy nézze meg, van-e rá hajlamom. A leleten a következő szerepelt: „APC rezisztencia: 1,48, ref. tart: >1,99. A határérték alatti Apc-ráta APC rezisztencia fenotípust jelez. Javasolt az V. fakrot Leiden típusú mutációjának vizsgálata.” Az orvos egyből leállította a fogamzásgátló szedését, a leleten szereplő javasolt vizsgálatra nem küldött el. Azóta óvszerrel és Pharmatexel próbálkozunk, de egyik sem az igazi. A Pharmatex használata elég körülményes. Az óvszer pedig kiszakadt, ami miatt esemény utáni tablettát kellett bevennem, aminek a mellékhatásait inkább nem említem... A kérdésem az lenne, hogy van-e esélyem rá, hogy mégis szedjek valamilyen alacsony hormontartalmú tablettát, ami kevésbé segíti a trombózis kialakulását. Nem dohányzom, rendszeresen mozgok, és ülőmunkát végzek. Párommal sabil kapcsolatunk van, belátható időn belül szeretnénk gyereket is, így csak 1-2 maximum 3 évig szedném a gyógyszert. Válaszát előre is köszönöm!!

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátló témában

        Tisztelt Hölgyem! Ha az V-ös faktor Leiden-mutáció vizsgálatát elvégzik és az heterozigóta állapotot vagy vad típust igazol, ill. ha egyéb trombofília faktor nem igazolható, kombinált hormonális fogamzásgátló az előnyök és kockázatok részletes átbeszélése után megfontolható. Leiden homozigóta állapotban vagy kombinált, esetleg egyéb súlyos trombofíliában nem szedhető kombinált fogamzásgátló. Keressen olyan orvost, aki elvégezteti a szükséges vizsgálatokat és értékelni tudja a leleteket.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 08., 08:23; Megválaszolva: 2011. június 10., 14:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: