• A Belara tényleg veszélyes?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Egy orvos honlapján találtam egy furcsa cikket a Belaráról. Ez egyetemi tananyag! Csodálom, hogy nem ismerik. Férfiakon a hererákot a tesztoszteron (= a him nemihormon) receptorokat blokkoló anyaggal kezelik kemoterápiaként. Ezzel akadályozzák meg az áttétképződést. A chlormadinon és a cyproteronacetát is ilyen. (Utóbbit a Diane és a Cypromix tartalmazza). Nőknél a magas tesztoszeronszint/vagy a receptorok túlérzékenysége szőrösödést okoz. (Férfiaknál az élettani magas szint miatt a szőrösség természetes). Ezt a nőkön a tesztoszeron kiszorításával meg lehet szüntetni. Melléje sok ösztrogént adnak, ami szintén gátolja a szőrösödést. Ezért a Belarát és társait szőrös nőknek szokás adni.(Például egy PCOS nevű betegség gyakori tűnete a fokozott szőrösödés. Honlapomon arról is olvashat.) Normál fogamzásgátlóként való használatát semmi sem indokolja, de tilos is. Ráadásul kiugróan sok hormont tartalmaz. Van még egy ellenérv: a tesztoszeron okozza mindkét nemben a libidót. (Nőknél a tesztoszteron szint jóval alacsonyabb, így a férfiak a „fickósabbak”. ☺) A libidó visszaszorítása nem biztos, hogy tetszik a hölgyeknek… Remélem elég érthető voltam. (Laikusoknak ez bizony nagyon bonyolult). Üdvözlettel: dr. Petróczi István Ez igaz? Miért írnák fel az orvosok ha tilos lenne, és a gyógyszertárban miért adnák ki? Ha pedig nem igaz akkor egyes orvosok miért ijesztgetik a betegeket?

        Dr. Deli Tamás válasza a fogamzásgátló témában

        Tisztelt Hölgyem! A kolléga által leírtak élettani része igaz (lehet hogy laikusnak bonyolult, de már egy első éves medikusnak is pofonegyszerű, mert egyszerűen így hatnak a gyógyszerek). A következtetés butaság és szakmaiatlan - a Belara nem magas hormontartalmú és felírása nem tilos. Arra vonatkozóan, hogy egyes orvosok miért írnak ijesztgetést, nekem van személyes véleményem, de ezt itt nem fogom leírni - egyébként pedig erről a konkrét kollégát kellene megkérdezni. Ha Belarát szed, nyugodtan szedheti.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 24., 21:22; Megválaszolva: 2011. május 30., 11:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: