Fogamzásgátló + vérhígító

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 43 éves nő vagyok, nem dohányzom, nem szültem, terhes sem voltam. 5 éve közti vérzéssel küzdök. Az ovuláció idején illetve előtte és utána 3-4 napig, tehát majd egy héten át barnázgatok, vérezgetek, nagyon picit, egy nap rövid ideig, és főleg olyankor, amikor valamilyen erős belmozgás volt (torna, futás, orgazmus - behatolás nélkül is -, erőlködés a wc-n stb) . Ez nem csak kellemetlen volt, a szexuális életemre is hatással volt és féltem is, hogy valami nagyobb bajom van, csak nem vették észre. A mostani nőgyógyászom fogamzásgátló tablettát javasolt a problémára, és felírta a kis hormontartalmú Femoden tablettát. Két hónapja szedem, azóta folyamatosan fájnak a melleim, nem kicsit, és zsibbad a lábam. Mivel félek a trombózistól, elmentem megvizsgáltatni magam. Kiderült, az antitrombin III. értékem még a referencia tartományban van, de annak a legalján (80 volt a 80-120 értéktartomány mellett) . Ezért a szakorvos javasolta, hogy ha szedek fogamzásgátlót a problémámra, azt csak a legrövidebb ideig szedjem, és közben szedjek vérhígítót is. Kaptam SP54 (25 mg) drazsét, amiből naponta csak 2x2 tablettát kell bevennem, azaz kevesebbet, mint ami a betegtájékoztatón szerepel. Már be is vettem, a nőgyógyászomhoz azonban csak két hét múlva tudok eljutni, viszont ettől a fordulattól nagyon megrémültem. Nem tudom, mit tegyek, mi lenne a jó. A második hónapban, amikor a tablettát szedtem, már nem volt közti vérzésem, aminek nagyon örültem, de ennek az az ára, hogy trombózis veszély alakult ki nálam és vérhígítót kell szednem. Ugyanakkor az egy hetes közti vérezgetés is megviselt, hiába csak pöttyök látszódtak néha vagy sötétbarnás folyás, akkor is rémisztő volt. Nem veszélyes így szedni együtt a fogamzásgátlót és a vérhígítót? Vagy nem veszélyes egyáltalán vérhígítót szedni? Köszönöm előre is válaszát: V. Katalin

Dr. Deli Tamás válasza fogamzásgátló témában

Kedves Katalin!

A vérhígítószedés általános veszélyeiről az azt elrendelő kolléga (hematológus? ) nyilván felvilgosította. A hormonális fogamzásgátló általános veszélyeit is biztosan hallotta a nőgyógyásztól. A normális tartomány alján levő antitrombin III szint egyébként nem jelent trombophiliát (trombózishajlamot) , tartós ezzel kapcsolatos gyógyszerszedés előtt érdemes lenne a vizsgálatot megismételni. Trombózis szempontjából az alsó normál antithrombin III-nál nagyobb kockázatot jelent 43 évesen hormonális fogamzásgátlót szedni, de ez sem ellenjavallt bizonyos feltételek esetén (amelyeknem Ön nyilván megfelelt, azért kezdhette el aszedést) . Mindenesetre a vérhígító és a hormonális fogamzásgátló együttes szedése nem ellenjavallt, ettől nem kell tartania.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. március 30., 12:09 ;Megválaszolva: 2011. április 01., 15:52
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló-szedés
Étrend kiegészítők és...
Fogamzásgátlás használata
Lehetek terhes?
Gyógyszer mellett előbb jött meg