• Maximum meddig maradhat a spirál fent? Hány évig?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Nő - Úr!

        12 éve hívatalból helyeztek fel nállam Hypertónia miatt spirált.

        Azóta nem voltam ellenőriztettni.

        Most viszont az a probléma a párom elmondása szerint, hogy úgy érzi mint ha madzag logna belőlem. A 12 éve felhelyezett spirál nem okoz nekem gondott, de így zavaróvá vált.

        Szeretném meg tudni, hogy ezt mikor kellet volna levetettni?

        Én úgy emlékszem mintha akkoriban az orvos 2 évről beszélt volna.

        De ez lehet az is, hogy 2 évig nem lehetett volna gyermekem s max addig ha probléma nincs akkor marad addig.

        Félek, hogy most így ahogy a párom elmondta terhes leszek!

        Ha igen akkor a bébit megtudom tartani?

        Lelkileg össze törne ha véletlen terheslennék a spirál mellett és nem tudnám megtartani.

        Attól is félek, ha leveszik, hogy fáj!

        Ismerőseim azt mondták, hogy nagyon fáj a levétele.

        Kérem vélaszoljanak, hogy most mi tévő legyek!

        Köszönöm a segítségüket.

        Tisztelettel:

        H. Teréz

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátló témában

        Kedves Teréz!

        A spirált mielőbb le kellene vetetni, 5 évente kell a mostani spirálokat cserélni, de a 12 év már nagyon sok. Előfordulhat, hogy lecsúszott a spirál, akkor viszont könnyen teherbe eshet. Ne féljen, a levétel sokkal rövidebb ideig tart, mint a felhelyezés, ha a jelzőszál elérhető, márpedig Önnek valószínűleg kint is van nagyrészt (hiszen a párja már érzi), akkor azt megragadják, és lehúzzák. Ez pár másodperc, ne izguljon. Menses alatt menjen, mert akkor a méhszáj picit nyitottabb, és könnyebben lecsúszik. Ilyenkor másikat is fel lehet rakni.

         

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-03 21:07:59; Megválaszolva: 2010. március 03., 21:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: