• Gyógyszerkölcsönhatás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Farkas Ágnes Dr-nő! Már váltottunk üzenetet, amelyben megnyugtatott, hogy a Helex SR 0.5 mg alprazolam tartalmú szorongásoldó gyógyszer nem befolyásolja a Sensonette fogamzásgátló tabletta hatékonyságát. Most egy olyan kérdésem merült még fel, hogy megint előjött a gyomorpanaszom, amire savlekötő gyógyszert kell újra feliratnom. A Pantoprazol-ratiopharm nevű gyomorvédő tablettát szoktam ilyenkor beszedni, reggel egyet.Gondolom most is ezt fogja felírni a háziorvosom.Vagy esetleg ha ezt nem szedhetem a Sensonettével, akkor javasolna esetleg másik korszerű savlekötőt? A kérdésem az lenne, hogy ez sem csökkentené a Sensonette hatását? A gyógyszerszedésem a következő lenne:reggel éhgyomorra a savlekötő gyomorvédő tabletta, délben  Helex SR 0.5mg, este 9-kor a Sensonette, utána este 11-kor mégegy Helex SR 0.5mg.Tehát így szedve a három fajta gyógyszer együttesen nem csökkentené a Sensonette fogamzásgátló hatását? Elnézést kérek az állandó aggodalmaskodásért, csak biztos szeretnék lenni a fogamzásgátló hatékonyságában, mert nem szeretnék több gyermeket, van egy 5 éves kisfiam, aki anyai Hellp-sindroma miatt koraszülött lett, 29 hétre született.(szerencsére egészséges).Köszönettel:Szilvia

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátló témában

        Kedves Szilvia!

        Ne izguljon, a pantoprazol, bár ugyanazon enzim segíti a lebomlását, mint ami a fogamzásgátlóét is, a klinikai vizsgálatok során nem találtak olyan mértékű kölcsönhatást, ami a szervezetre való hatásukat befolyásolta volna. Amit ilyenkor érdemes lehet megtenni, hogy a savtermelést csökkentő gyógyszert reggel veszi be, a fogamzásgátlót pedig este. Semmi baj, hogy aggódik a hatások miatt, nyugodtan kérdezzen. Egyébként a méhen belüli fogamzásgátlókon nem gondolkozott még? A Mirena, hormontartalmú méhen belüli eszköz  a hagyományos eszközökhöz képest biztonságosabb, és több előnyös hatása is van, érdemes gondolkoznia ezen a megoldáson, akkor nem kellene a többi gyógyszer miatt sem aggódnia.

         


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus Itt kérdezhet

        Dr. Bogdán Aurél
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-07 17:25:32; Megválaszolva: 2010. február 07., 17:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: