• Magas koleszterin - fogamzásgátló

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 2014. ősze óta szedek Yasminelle fogamzásgátlót. Nem eszem zsíros ételeket, csak ritkán. Mozogni is hetente 1-3x szoktam, ahogy időm engedi. Az összkoleszterinem 2016-ban 5, 71 volt. 2018. Szeptemberében 7, 0, a HDL-koleszterinem is magas volt. Idén januárban a HDL beállt de az LDL-koleszterinem felment 4, 02-re, az összkoleszterinem pedig továbbra is 7, 0, diéta mellett. Háziorvosom arról tájékoztatott, hogy ilyen idősen ezek az értékek nem normálisak, de gyógyszert nem írt fel. A Yasminelle betegtájékoztatójában azt olvastam, hogy magas koleszterinszint mellett nem ajánlott szedni, mert trombózist okozhat és gyógyszerész is erről tájékoztatott. Arról szeretnék érdeklődni, hogy mit tud ajánlani ez esetben? Esetleg tud-e olyan fogamzásgátló tablettáról, amely nem befolyásolja a koleszterinszintet? Vagy egyéb hormonális fogamzásgátlásról? Segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Farkas Ágnes válasza a koleszterin témában

        Kedves Hölgyem! Első körben egy gasztroenterológiai, vagy lipid szakrendelésre kellene elmennie, ahol pontosan meghatározzák, hogy kell-e gyógyszert szednie. Bármilyen hormonkészítmény befolyásolhatja a máj működését, de önmagukban nem emelik meg a koleszterinszintet. A fokozott trombózisra való hajlam összetett tényezőkből áll. A magas koleszterinszint is kissé emeli a hajlamot, és a fogamzásgátlók is emelik azt. Amikor valakinek több ismert hajlamosító tényezője van a trombózis kialakulására, akkor el kell kerülni, amit lehet el kell kerülni. Ezert javaslom, hogy mégis beszéljenek a háziorvosával az esetleges további vizsgálatokról. Ennek függvényében döntsenek a fogamzásgátlóról, vagy egyéb, hormonmentes készítmény alkalmazása mellett kell döntenie. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes


        Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
        szülész-nőgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Farkas Ágnes

        Kérdés: 2019. január 09., 13:01; Megválaszolva: 2019. január 17., 23:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: