Fogamzásgátló abbahagyása utáni vérzés

Abbahagytam 8 év után a Diane35-Cypromix szedését, ehónap 10-én, megjött rendesen a menstruációm, majd most 17-én pénteken nem kezdtem el új levelet szedni. Szombat délutánra elmúlt a vérzésem, de már vasárnap is jelentkezett egy kevés pecsételő vérzés, ma egy kicsit több. Ez meddig normális? Illetve meddig normális az, ha esetleg a vérzésem kimarad? A fogamzásgátló elhagyása okozhatja, hogy harmadik napja fáj a fejem? A három hónap teljes kiürülést kétlem, kb. mennyi idő alatt ürül ki a szervezetemből teljesen, és áll helyre a ciklusom? Mire kell még számítanom?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza fogamzásgátló témában

A fogamzásgátló gyógyszer abbahagyása után, főleg, ha valaki több évig szedte a fogamzágátlót előfordulhat vérzészavar. Ez általában úgy szokott történni, hogy a gyógyszer abbahagyása után akár több hónapig nem jelentkezik vérzés. Vagy egy normális vérzés után ritkább menzeszek jelentkeznek és sokkal enyhébb vérzések. Ez azért van, mert a fogamzásgátló szedése alatt gátlódnak az agyban a nemi hormonok szabályozásáért felelős hormonok, és amikor az ember abbahagyja a szedést, akkor bizonyos esetekben ez a gátlás nehezebben oldódik, és így a vérzés vagy nem következik be, vagy pedig ritkábbá válik. Ez a jelenség nem baj, hiszen nem szükséges miatta orvosi kezelés, és természetesen orvoshoz sem szükséges fordulni, csak ha fél év után sem jön meg a vérzés. Amennyiben a partner gyermeket szeretne, akkor a belső hormon gátlás miatt a terhesség sem jön létre, tehát akkor viszont ennek elősegítésére orvosi kezelés szükséges.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. augusztus 20., 18:55; Megválaszolva: 2012. augusztus 21., 23:38
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló tabletta csere
Fogamzásgátló
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Mi a teendő?
Fogamzásgátlás