Fogamzásgátló és hízás

Tisztelt Doktor Nö/Úr! 38 éves vagyok. 6 éve szedek fogamzásgátló tablettát. Nögyógyászom 3 hónapja átálított egy másik tablettára a dohányzásom miatt. Ùgy tudom Magyarországon már nem is írnának fel emiatt tablattát, én külföldön élek. A problémám a következö: 2 hónap alatt 6 kg-ot híztam. Biztos vagyok benne, hogy nem eszem többet, mint korábban, ezért feltételezem, hogy esetleg a tabletta miatt van. Kértem már idöpontot orvosomtól, de sajnos csak másfél hónap múlva tud fogadni. A kérdésem az lenne Öntöl, hogy milyen vizsgálatokra számíthatok? Valóban lehet ilyen rövid idö alatt ennyit hízni tablettától? Korábban semmi problémám nem volt emiatt, és a hízáson kívül most sem tapasztalok más mellékhatást. A tabletta összetevöje: 0, 1 mg Levonorgestrel, és 0, 02 mg Ethinylestradiol Megtisztelö válaszát elöre is köszönöm! Tisztelettel, Margaréta

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza fogamzásgátló és hízás témában

Népszerűsége ellenére a fogamzásgátló tablettához rengeteg féligazság és tévhit kapcsolódik. Ezek közül talán a legismertebb az, hogy a fogamzásgátló tabletta súlygyarapodáshoz vezet. Nos, itt az idő, hogy megtudjuk, mi az igazság ebben.

Minden gyógyszer okozhat mellékhatásokat az azokat használó emberek némelyikénél. Az aszpirin például egyeseknél gyomorégést, míg a köhögéscsillapítók az arra érzékenyeknél aluszékonyságot váltanak ki. A fogamzásgátló gyógyszerek leggyakoribb mellékhatásai a pecsételő vérzés, az emlőérzékenység, a hányinger és a fejfájás.

Egyes fogamzásgátló tablettát használó nők, kismértékű súlygyarapodást tapasztalhatnak, melynek oka a folyadék visszatartás. Több vizsgálat is kimutatta, hogy ez a súlygyarapodás azonban csak minimális mértékű, és csak a fogamzásgátló tablettát használók kis százalékánál fordul elő. Ráadásul ez a súlygyarapodás általában csak átmeneti, a tabletta szedését követő két-három hónapra jellemző.

Bár a súlygyarapodás csak ritka és átmeneti, amennyiben Ön úgy tapasztalja, hogy egyike azon nőknek, akinél ez a mellékhatás jelentkezik, beszéljen orvosával, aki minden bizonnyal egy másik fogamzásgátló tabletta használatát fogja javasolni. Miért? Mert a tabletták nem egyformák!

A fogamzásgátló tabletták típusai

Kétféle fogamzásgátló tabletta van. Az egyik, az úgynevezett kombinált tabletta ösztrogént és progeszteront egyaránt tartalmaz, a másik típusú csak progeszteron tartalmú.

Míg a legtöbb fogamzásgátló tabletta ugyanolyan típusú ösztrogént használ különböző dózisban, addig a progeszteron tartalom különféle lehet. Ez azt jelenti, hogy minden fogamzásgátló tabletta egy kicsit más típusú hormont tartalmaz, különböző dózisban. Bármelyik fogamzásgátló tablettát is szedje, várjon három hónapot, hogy a szervezet hozzászokjon, és a mellékhatások tünetei megszűnjenek!

Hogyan alakult ki a fogamzásgátló tablettához köthető súlygyarapodás mítosza?

Az első fogamzásgátló tabletták ösztrogén és progeszteron tartalma nagyon magas volt, közel ezerszerese annak, ami a legtöbb nő számára szükséges! A nagy dózisú ösztrogén fokozza az étvágyat és a szervezet folyadék visszatartását, így könnyen okoz súlygyarapodást. Így 50 évvel ezelőtt a fogamzásgátló tabletta valóban okozott súlygyarapodást, ám a mai tabletták jelentősen kevesebb hormont tartalmaznak.

Ráadásul a fogamzásgátló tabletta továbbra is az egyik leghatékonyabb módszer a nem kívánt terhesség megelőzésében, amennyiben azt előírásszerűen alkalmazzák!

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. augusztus 14., 10:37; Megválaszolva: 2012. augusztus 16., 16:05
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló tabletta csere
Tisztelt Doktor Úr! Lassan 2 éve szedem a Ditinell 0,060mg/0,015 mg fogamzásgátló tablettát. Az elmúlt 3-4 hónapig a 4 db placebo tabletta közül a...
Fogamzásgátló
Üdvözlöm. Évek óta szedek Symicia fogamzásgátlót, mindig este 7kor szoktam beszélni, de most a 7 napos szunet utan elfelejtettem bevenni és csak a...
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Üdvözlöm! Több éve Mercilont szedek.Hasmenésem volt 5-6 napig szedtem rá Normix antibiotikumot. A párommal közben együtt voltunk 1x a tablettamentes...
Mi a teendő?
Üdvözlöm Doktor Úr! Az a helyzet, hogy 1,5 éve szedem a velgyn nevű fog.gátlót, eleinte a menstruációs görcseimre lett kiirat a, de most először...
Fogamzásgátlás
Tisztelt Doktor Úr! Szakértő segítséget szeretnék kérni, több éve szedek Yadine tablettát. Kényelmi okokból szeretném a menstruációm kezdő...