AKTIL DUO antibiotikum és fogamzásgátló szedése

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Barátnőmnek felsőlégúti gyulladásra az orvosa AKTIL DUO 875 mg os antibiotikumot írt fel. A gyógyszert 7 napig kell szednie. A fogamzásgátlót 2 hete szedi rendszeresen. A kérdésem az, hogy mennyire gyengíti le az antibiotikum a fog. gátló hatását? Szükséges-e másfajta védekezés most, ha az antibiotikum szedéséből még 3 nap van hátra? (eddig is a fog. gátlóval + megszakítással védekeztünk) Köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza fogamzásgátló témában

A fogamzásgátló mellett antibiotikumot is szed, a normál bélbaktériumok száma csökkenhet, különösen hosszú idejű antibiotikum-kezelés esetén, így a jelenlévő baktériumok csak kevesebb ösztrogént tudnak átalakítani, és kevesebb tud visszaszívódni a szervezetbe. A kisebb mennyiségű ösztrogén pedig nem mindig elegendő a megfelelő fogamzásgátló hatás eléréséhez.

Ehhez még társulhat az antibiotikumok által okozott hányás, hasmenés is, mely szintén gyorsítja a fogamzásgátló hatóanyag kiürülését.

Az antibiotikumok közül a legtöbbet használt penicillinek - beleértve a kombinált készítményeket is -, továbbá a doxiciklin az, amely könnyen felfüggesztheti a fogamzásgátlók hatékonyságát.

A megoldás az lehet, ha az antibiotikum szedés ideje alatt és azután még egy hétig valamilyen más fogamzásgátló eszközt alkalmaznak, de ez alatt az idő alatt is folytatni kell a fogamzásgátló tabletta szedését. Ha közben elfogyna a 21 napra való tabletta, akkor nem kell 7 napos szünetet tartani a ciklusok között, mint általában, hanem rögtön utána el kell kezdeni egy újabb 21 tablettás ciklust.

Léteznek ugyanakkor olyan antibiotikumok is, amelyek nem lépnek kölcsönhatásba a fogamzásgátló készítményekkel, így a fogamzásgátlót szedőknek a penicillinek helyett a korszerű makrolid hatóanyagtartalmú gyógyszerek, vagy kefalosporinok ill. kinolonok javasolhatók.

3-4 órás időkülönbséggel tanácsos szedni a tablettákat, fogamzásgátló-antibiotikum, a hatékonyság javul.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. augusztus 13., 12:40; Megválaszolva: 2012. augusztus 14., 21:34
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló tabletta csere
Fogamzásgátló
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Mi a teendő?
Fogamzásgátlás