• AKTIL DUO antibiotikum és fogamzásgátló szedése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Barátnőmnek felsőlégúti gyulladásra az orvosa AKTIL DUO 875 mg os antibiotikumot írt fel. A gyógyszert 7 napig kell szednie. A fogamzásgátlót 2 hete szedi rendszeresen. A kérdésem az, hogy mennyire gyengíti le az antibiotikum a fog. gátló hatását? Szükséges-e másfajta védekezés most, ha az antibiotikum szedéséből még 3 nap van hátra? (eddig is a fog. gátlóval + megszakítással védekeztünk) Köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a fogamzásgátló témában

        A fogamzásgátló mellett antibiotikumot is szed, a normál bélbaktériumok száma csökkenhet, különösen hosszú idejű antibiotikum-kezelés esetén, így a jelenlévő baktériumok csak kevesebb ösztrogént tudnak átalakítani, és kevesebb tud visszaszívódni a szervezetbe. A kisebb mennyiségű ösztrogén pedig nem mindig elegendő a megfelelő fogamzásgátló hatás eléréséhez. Ehhez még társulhat az antibiotikumok által okozott hányás, hasmenés is, mely szintén gyorsítja a fogamzásgátló hatóanyag kiürülését. Az antibiotikumok közül a legtöbbet használt penicillinek - beleértve a kombinált készítményeket is -, továbbá a doxiciklin az, amely könnyen felfüggesztheti a fogamzásgátlók hatékonyságát. A megoldás az lehet, ha az antibiotikum szedés ideje alatt és azután még egy hétig valamilyen más fogamzásgátló eszközt alkalmaznak, de ez alatt az idő alatt is folytatni kell a fogamzásgátló tabletta szedését. Ha közben elfogyna a 21 napra való tabletta, akkor nem kell 7 napos szünetet tartani a ciklusok között, mint általában, hanem rögtön utána el kell kezdeni egy újabb 21 tablettás ciklust. Léteznek ugyanakkor olyan antibiotikumok is, amelyek nem lépnek kölcsönhatásba a fogamzásgátló készítményekkel, így a fogamzásgátlót szedőknek a penicillinek helyett a korszerű makrolid hatóanyagtartalmú gyógyszerek, vagy kefalosporinok ill. kinolonok javasolhatók. 3-4 órás időkülönbséggel tanácsos szedni a tablettákat, fogamzásgátló-antibiotikum, a hatékonyság javul.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2012. augusztus 13., 12:40; Megválaszolva: 2012. augusztus 14., 21:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: